Finszter: A Btk. módosítása helyett hatékonyabb rendőri munkára lenne szükség

Infostart
2011. május 3. 18:40
A Btk. "egyenruhás bűnözés" elleni szigorításával csak bonyolultabbá válnak a jogalkalmazási feladatok - mondta az InfoRádiónak Finszter Géza. A kriminológus szerint inkább a rendőrségnek kellene elemeznie, hogy hol hibázott az elmúlt hetekben.

A jogalkotó meggyőződése, hogy az elmúlt hetekben történtekhez hasonló esetek megelőzése egy szabályozási hézag miatt nem lehetséges, és a megoldás a parlament kezében van - mondta az InfoRádiónak Finszter Géza kriminológus, aki szerint azonban máshonnan kellene megközelíteni a problémát.

A jelenleg hatályos jog is lehetővé teszik azoknak a jogellenes tevékenységek büntetését, amelyek egyes emberek és egyes népcsoportokhoz tartozó személyek méltóságát sértik. Amire valóban szükség lenne, az a hatékony felderítő, rendészeti előkészítő tevékenység - hangsúlyozta a szakértő.

A kriminológus szerint nagyon fontos lenne, hogy a rendőrség olyan történeti tényállást legyen képes a bíróságoknak szolgáltatni, amelyek alapján azok el tudják dönteni, valóban megvalósult-e az adott bűncselekmény.

Finszter Géza úgy véli: a rendőrségnél egy szakmai csapatnak most meg kellene vizsgálnia, mit rontottak el az elmúlt hetek intézkedései során, hol hagytak figyelmen kívül olyan létező jogi előírásokat, amelyek a bíróság előtt már komoly hibaként jelennek meg. Ezek végső soron odáig vezethetnek, hogy az igazságszolgáltatás nem képes megalapozott döntést hozni.

A felülvizsgálat alapján lehetne olyan protokollokat, szakmai iránymutatást összeállítani, amelyek alapján bármelyik körzeti megbízott tudná, mi a teendője, ha például a Szebb Jövőért mozgalom megjelenik az illetékességi területén - magyarázta Finszter Géza, megjegyezve: ehelyett várhatóan még bonyolultabbá válnak majd a jogalkalmazási feladatok.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást