Tíz kérdésben várja a polgárok véleményét a kormány

Infostart
2011. május 2. 16:03
Jövő héten küldi ki a kormány a szociális konzultáció kérdőíveit - jelentette be parlamenti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

A szociális konzultációban az új alkotmányról szóló korábbi kérdőíves közvélemény-kutatástól eltérően már nemcsak a nagykorú állampolgárok, hanem a 16 és 17 évesek is részt vehetnek, hiszen ők is érintettek ezekben az ügyekben - mondta el parlamenti sajtótájékoztatóján a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter közölte: azért tartják meg az új konzultációt, hogy az előző ciklus gyakorlatával szakítva a legfontosabb döntéseket ne az emberek feje felett, hanem velük együtt hozzák meg. A felelősség természetesen továbbra is az Országgyűlésé és a kormányé - tette hozzá a fideszes politikus.

A szociális konzultációnak a jövő héten kipostázandó és június 15-ig visszaküldendő, több mint nyolc millió kérdőíve tíz kérdést tartalmaz, kérdésenként három-négy válaszlehetőséggel.

Mindegyik az állam nagyobb szerepvállalásának szükségességét firtatja. Az első azt tudakolja, bevezessék-e a védett kor intézményét, amely csak alapos fegyelmi vétség esetén tenné lehetővé az 55 évesnél idősebb munkavállalók elbocsátását.

Azt is szeretné tudni a kormány, hogy az emberek szerint az állam korlátozza-e a közműcégek extraprofit-szerzését és a drágább készítmények forgalmát "erőltető"" gyógyszergyárak lobbiját, pénzsegély helyett inkább élelmiszert vagy munkát adjanak a rászorulóknak, az állam segítsen-e a lakáshitelük miatt eladósodott állampolgároknak, illetve újraindítsa-e a devizahitelezést.

Eldönthetik a konzultáció résztvevői, hogy a nyugdíjakat a munkában eltöltött idő vagy a jövedelem arányában állapítsák meg, az oktatást pedig a gazdaság igényeihez igazítsák-e.

Az InfoRádió kérdésére Szijjártó Péter elmondta, hogy az állampolgárok véleményének újabb szondáztatása az előzőhöz hasonlóan 750-800 millió forintba kerül. Az eredményt június végén hozzák nyilvánosságra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást