Hova menekülnek a hajléktalanok a fővárosból?

Infostart
2011. május 2. 08:00
Sok pénzbe kerül majd az utcán élni a fővárosban, hiszen egy nemrég elfogadott közgyűlési rendelet szerint 50 ezer forintra is büntethető a hajléktalan. Emiatt félő, hogy az utcáról a közeli erdőkbe költöznek a hajléktalanok. A máltai szeretetszolgálat alelnöke szerint jobb lett volna, ha előbb egy hajléktalanügyi koncepció készül el a fővárosban.

Miután büntethetőek lesznek, a fővárosi hajléktalanok vidékre költöznek, vagy a közeli erdőkben húzzák majd meg magukat - A Város Mindenkié csoport képviselője, Bene Géza szerint ez lehet a következménye a Fővárosi Közgyűlés döntésének.

Hozzátette: ők sem szeretnék, hogy az aluljárókban hajléktalanok éljenek, munkát és szállást akarnak a számukra. Kiemelte, hogy több mint 2000 ember csak büntetni lehet, vagy elűzni a városból, ki az erdőbe. "Szeretnénk, ha a hajléktalan embereket nem bűnözőként kezelnék" - hangsúlyozta.

Az InfoRádió megkereste a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjét. Lomniczi Gergely elmondta, hogy főleg nyáron él sok hajléktalan a főváros közeli erdőkben. A rendelet hatása - vagyis eddig inkább csak a rendelet híre - miatt még nem jelentek meg tömegével hajléktalanok az erdőkben.

A szerdán elfogadott rendelet szerint 50 ezer forintos büntetést is ki lehet szabni a hajléktalanokra, akik nem mennek a felajánlott szálláshelyre. Ha nem tudják kifizetni a pénzt, akkor tíznapos elzárással sújthatóak. Tarlós István főpolgármester szerint nem a büntetés a cél, hanem az, hogy emberek ne lakjanak aluljárókban.

A nyomort nem lehet betiltani - ezt mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki évekkel ezelőtt hajléktalanügyi miniszteri biztos volt. Szerinte jobb lett volna, ha a rendeletet megelőzi egy hajléktalanügyi fővárosi koncepció elfogadása. A bírság behajtását kétségesnek tartja.

Vecsei Miklós szerint nem új hajléktalanszállási férőhelyekben kell gondolkodni, hiszen nagyon sok olyan hajléktalan van, aki egy kicsi segítséggel albérletbe vagy munkásszállásra tudna költözni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lomniczi Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vecsei Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást