Vasárnap avatják boldoggá II. János Pál pápát

Infostart
2011. április 30. 15:47
Kiemelt figyelmet szentel a közmédia II. János Pál pápa boldoggá avatásának. A budapesti Szent István téren kivetítőn közvetítik a ceremóniát.

Vasárnap 10 órakor kezdődik II. János Pál pápa boldoggá avatási ceremóniája a római Szent Péter téren. A szertartást XVI. Benedek egyházfő vezeti, várhatóan több tízezer zarándok előtt.

Ez alkalomból a magyar közmédia is emléket állít a szentatyának mintegy kéttucat műsorral. Szombaton például "Velünk élt" címmel sugároznak a Magyar Televízió 1-es csatornáján egy összeállítást II. János Pál pápa magyarországi látogatásairól. Ugyanezen a napon és csatornán este a "Karol - Az ember, aki pápa lett" című történelmi film lesz látható.

A boldoggá avatási szertartást vasárnap 10 órától élőben közvetítik a Magyar Televízió mindkét csatornáján és a Duna Televízió egyes csatornáján. A Duna tévén a "II. János Pál pápa - Félelem nélkül" című film vezeti fel a szertartás közvetítését, utána pedig az Élő egyház című műsorban foglalkoznak a pápa egyházfői tevékenységével. A Magyar Rádióban a Krónika, a Vasárnapi Újság és a Disputa című műsorok, a Bartók Rádióban a Muzsikáló reggel és a Musica Sacra című műsorok foglalkoznak a témával.

A Duna TV vasárnap este a pápa "Az aranyműves boltja" című színdarabját vetíti a kecskeméti színház előadásában. A Duna kettes csatornája, az Autonómia vasárnap este Ennio Morricone "Dal az elrejtezett Istenről" című művét vetíti. A zeneszerző ezt II. János Pál írásaira komponálta Krakkó fennállásának 750. évfordulója alkalmából.

A budapesti Szent István téren kivetítőn közvetítik Rómából a boldoggá avatási szertartást; a liturgia előtt pedig rövidfilmeket vetítenek: személyes vallomásokat, beszámolókat, ismert és kevésbé ismert emberekkel készült interjúkat. Az ünnepi együttlét a bazilikában hálaadó szentmisével zárul.

Karol Wojtyla lengyel bíborost 1978. október 16-án választották pápává. A Szentatya akaratlanul is a II. világháborút követő időszak meghatározó szereplőjévé vált, rendíthetetlen alakja bátorítást adott a változást követelő kelet-európai népeknek, és hozzájárult a kelet-nyugat között mesterségesen felépített falak lebontásához. 2005. április 2-án bekövetkezett halálának híre az egész világot megrázta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást