Orbán Viktor is részt vesz Rómában II. János Pál boldoggá avatásán - a nap hírei

Infostart
2011. április 30. 21:51
Kiállt Gyurcsány Ferenc ártatlansága mellett az MSZP választmánya. Több tízezer ember vett részt a Critical Mass kerékpáros felvonuláson Budapesten.

Magyar egyházi vezetők mellett Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja is részt vesz vasárnap Rómában II. János Pál pápa boldoggá avatásán. A katolikus egyház 2005-ben elhunyt előző vezetőjét a Szent Péter téren avatják boldoggá, a szertartást XVI. Benedek pápa tartja több tízezer zarándok előtt. Mintegy háromszáz magyar hívő már megérkezett Rómába. A ceremónián 62 külföldi küldöttség vesz részt, a legnépesebbet Lengyelországból várják.

Egyöntetűen kiállt Gyurcsány Ferenc ártatlansága mellett az MSZP választmánya. Simon Gábor, a testület elnöke az ülés után azt mondta: álláspontjuk szerint a Fidesz az igazságszolgáltatást akarja felhasználni politikai ellenfeleinek lejáratására. A választmány azután hozott állásfoglalást, hogy bejelentették, a volt miniszterelnököt hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként szeretné kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinó-beruházás ügyében, ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Országgyűléstől. Gyurcsány Ferenc szintén politikai támadásról beszélt a választmány ülésén, és megismételte: lemond mentelmi jogáról és meg fogja védeni magát a bíróságon.

Összesen 500 millió forint áll rendelkezésre ebben az évben az iskolák határon túli tanulmányi kirándulásainak támogatására. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azután beszélt erről, hogy megjelent a Határtalanul elnevezésű program pályázati felhívása. Semjén Zsolt hozzátette: az évről-évről növekvő állami támogatás az utak mintegy 80 százalékát finanszírozza majd. A pályázatokat június 3-ig várják, a döntéseket augusztus közepéig meghozzák, így már szeptembertől lehet kirándulni az érintett térségekbe.

Két nappal meghosszabbították a korábban a hónap végéig elrendelt fokozott rendőri ellenőrzést Gyöngyöspatán. A Heves megyei település rendőrkapitányának döntése értelmében az intézkedés hétfő éjfélig érvényes. Az érintett időszakban a gépjárműveket és a ruházatot is átvizsgálhatják a járőrök. Kedden a faluban négyen megsérültek, amikor a helyi romák összeverekedtek a Véderő, a Betyársereg, valamint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaival. Az eset miatt 3 gyöngyöspatai férfi került előzetes letartóztatásba csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt.

Vasárnaptól ismét több mint 50 gyógyszer lesz olcsóbb. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közlése szerint az árcsökkenés átlagos mértéke 14 százalék, de több készítményért 30-40 százalékkal kell kevesebbet fizetni májustól. Az érintett termékek köre több, népbetegség kezelésére szolgáló szert is tartalmaz, például vérnyomáscsökkentőt, koleszterinszint-csökkentőt, illetve antidepresszánst. Szintén május elsejével a felére csökken az eddig maximálisan igénybe vehető táppénz összege. Az egészségbiztosító közölte: 10.400 helyett legfeljebb 5.200 forintot kaphatnak naponta a biztosítással rendelkező, keresőképtelenné vált emberek.

Több tízezer ember vett részt a Critical Mass kerékpáros felvonuláson Budapesten. A rendezvény a hagyományos közös bringaemeléssel a városligeti Királydombnál ért véget. A Critical Mass résztvevői a felvonulással a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és szmog csökkenéséért demonstráltak. Budapest mellett számos más városban is megszervezték a felvonulást.

Vasárnap lép életbe a BKV új menetrendje. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a legfontosabb változás, hogy a 6-os villamosok éjjel is, folyamatosan, 15 perces követési idővel közlekednek a Nagykörúton, ezzel felváltva a zsúfolt éjszakai buszjáratot.

Elutasították a NATO vezetői és a líbiai felkelők képviselői is Moammer Kadhafi tűzszüneti és tárgyalási ajánlatát. Diplomáciai források szerint az észak-atlanti szervezet tetteket vár, nem szavakat, így a nyugati koalíció mindaddig bombázza a líbiai kormányhadsereg állásait, amíg katonai akciói fenyegetik az ország civil lakosságát. A felkelők szervezete, az Átmeneti Nemzeti Tanács azzal az indokkal utasította el az ajánlatot, hogy Moammer Kadhafinak már nincs semmilyen szerepe az ország jövőjében. Közben Szíriában a hadsereg megrohamozta és elfoglalta a Deraa belvárosában lévő al-Omari mecsetet, a kormányellenes tüntetések központját. A katonáknak nem sikerült letartóztatniuk a tüntetők vezetőjét, Ahmed asz-Szaja-szin imámot, ő időben el tudott menekülni. Az imám fia és további hat ember azonban életét vesztette az ostromban. --- Jemenben két katona és négy civil halt meg a biztonsági erők és a kormányellenes tüntetők újabb ádeni összecsapásában. Egy helyi közigazgatási vezető szerint a katonákra a demonstrálók nyitottak tüzet, mert fel akarták számolni sátortáborukat a város központi terén, szemtanúk ugyanakkor arról számoltak be, hogy a rendfenntartók lőttek bele a tömegbe.