Õrizetbe vették a mohácsi polgármesterre támadó helyi képviselőt

InfoRádió / MTI
2011. április 29. 17:29
Õrizetbe vette a rendőrség a Szekó Józsefre, Mohács fideszes polgármesterére támadó Polgár Károly helyi független képviselőt pénteken.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében a képviselő őrizetbe vétele mellett arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az ügyben hivatalos személy elleni erőszak elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az ügyészség folytat eljárást.

Az incidens pénteken, a Duna-parti város képviselő-testületi ülésén történt Szekó József és a volt jobbikos városatya, Polgár Károly között.

Szekó József a történteket követően újságíróknak azt mondta: a testületi ülés szünetében egy papírhalmazt és egy lökhárító darabját találta az asztalán. A zárt ülés kezdetén megkérdezte, ki tette oda, mire Polgár Károlytól azt a választ kapta, hogy "ajándék neked, és a te szemeted".

"Azt válaszoltam, nekem nincs szükségem tőle ajándékra. Fogtam a csomagot, hogy visszavigyem neki. Miközben felé mentem, folyamatosan szidalmazott, rákosizott, idiótának nevezett. Amikor odaértem, ennek hatására elé dobtam a papírjait, és megkértem, moderálja magát. Miután elfordultam, hogy visszamenjek a helyemre, leütött" - tette hozzá az országgyűlési képviselőként is dolgozó városvezető.

Szekó József közölte: ekkor egy pillanatra elvesztette az eszméletét, a földre rogyott, s érezte, ahogy támadója még ebben a helyzetben is folyamatosan üti és rúgja, s valószínűleg még meg is taposta. A bántalmazástól sajog a feje és horzsolásos sérüléseket szenvedett. Az eset után feljelentést tett a rendőrségen.

A polgármester hangsúlyozta, hogy botrányosnak tartja a történteket. "Mohácson nem történt ilyen, amíg Polgár Károly és Németh Imre (jobbikos politikus) meg nem jelent a helyi közéletben, igyekezve tönkretenni az önkormányzat munkáját" - jegyezte meg.

Szekó József kitért rá, hogy a pénteki nyilvános ülésen Polgár Károlyt rendbírsággal kellett sújtani, mert bekiabálásaival zavarta a testületet feladata ellátásában. Hozzátette: a képviselők az incidens után tovább dolgoztak, még három napirendi pontot tárgyaltak.

Polgár Károlyt a helyszínre érkező rendőrök bilincsben vitték el a városházáról. A független képviselőt az MTI-nek nem sikerült elérnie. A bama.hu internetes hírportálnak azt nyilatkozta: Szekó József ütött elsőként. Azt mondta: "Mikor odajött hozzám, megragadta a nyakkendőmet, és megütötte a mellkasomat. Védekeztem, visszaütöttem".

Az ülésteremben jelen lévő Emmert Péter mohácsi szocialista képviselő viszont az MTI-nek azt mondta: ő úgy látta, Polgár Károly ütötte meg először Szekó Józsefet, melynek következtében a polgármester a földre esett, de támadója tovább verte és rugdosta.

A mohácsi képviselő-testület az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében elítélte, és minősíthetetlennek nevezte "a magából kivetkőző" Polgár Károly tettét. "Felháborító és megdöbbentő, hogy Polgár Károly képviselő Szekó Józsefet aljas módon hátulról leütötte, majd a már magatehetetlen, eszméletét vesztő, a földön fekvő polgármestert tovább ütötte, rúgta, megtaposta olyan erővel, hogy csak a Szekó József segítségére siető 4-5 képviselő tudta polgármesterről eltávolítani" - írták.