Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kissé erősödött a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A forint kissé erősödött az euróval szemben a dollár ellenében viszont komoly nyereséget tudott elkönyvelni az amerikai deviza általános gyengülése miatt.

Csütörtökön reggel hét órakor az eurót 264,10 forinton jegyezték a szerda délutáni 264,42 forint után.

A hosszú hétvégét követően kedd délután 264,47 forint, péntek délután pedig 264,89 forint volt a jegyzés. A hétvége folyamán a zárva tartó nagy nemzetközi devizapiacokon minimális forgalom mellett 265-ös euró jegyzés környékén ingadozott a forint árfolyama.

Kereskedők szerint a forint árfolyama rövid távon a 265 forintos euró jegyzés néhány forintos környezetében alakulhat, enyhén erősödő tendencia mellett, amennyiben erről a pályáról a nemzetközi befektetői hangulatban esetleg bekövetkező kedvezőtlen fordulat le nem téríti.

A dollár három éves mélypontra gyengült csütörtökre virradóra a főbb devizákból képzett kosárral szemben a nemzetközi deviza kereskedelemben, az euró ellenében pedig 1,48 felett 17 havi csúcsot érintve megközelítette az 1,5 dolláros technikai ellenállási küszöböt. Az euró szerdára virradóra 2009 decembere óta első alkalommal lépte át az 1,4700-es jegyzési határt.

A dollár gyengülésének, illetve az erősödésének egyik alapvető oka az EKB és a Fed által követett monetáris politika eltérő iránya. A Fed elnöke Ben Bernanke a piacok által várt módon szerdán este megerősítette, hogy nem változtatnak a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítési politikán, a 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot a tervnek megfelelő időrendben hajtják végre és fejezik be, és belátható időn belül nem is látják szükségét a monetáris politika szigorításának.

Ellentétben a 2008 júliusa óta az elmúlt hónapban első alkalommal kamatot emelő Európai Központi Bankkal, a Fed kitart gazdaságösztönző, laza monetáris politikája mellett. A dollárral szembeni kamatprémiuma az idén már több mint tizenegy százalékos erősödéshez juttatta az eurót.

A dollárt csütörtök reggel 177,76 forinton jegyzik 1,4862 dolláros euró árfolyam mellett a szerda délutáni 180,19 forint és 1,4684 dollár után.

A svájci frank jegyzése 204,24 forint 204,97 forint után, száz japán jen jegyzése pedig 217,49 forint 218,75 forint után.

Piaci elemzők szerint a zloty és a korona árfolyamának alakulását - a forintéhoz hasonlóan - jelentősebb belföldi tényezők híján a Fed döntését követő nemzetközi devizapiaci fejlemények irányítják majd. Csütörtökre virradóra mindkét deviza árfolyama gyakorlatilag stagnált. A zloty 3,9273-as euró jegyzésen áll a szerda esti 3,9201 után, a cseh korona pedig 24,0840-es euró jegyzésen 24,0800 után.