Kínának a múlt év végén 1,339 milliárd lakosa volt

InfoRádió / MTI
2011. április 28. 06:44
Kínának, a világ legnépesebb országának a múlt év végén 1,339 milliárd lakosa volt, az ország lélekszáma egy évtized alatt 73,9 millióval növekedett - jelentették be csütörtökön Pekingben, a legfrissebb népszámlálás adatait ismertetve.

A kínai lakosság 2000 és 2010 közötti gyarapodása megfelel Törökország lélekszámának, s meghaladja Franciaország vagy az Egyesült Királyság lakosainak számát.

A népesség száma 2000-es népszámlálás óta évente 0,57 százalékkal emelkedett, ami közel a fele az azt megelőző évtizedben mértnek - közölte Ma Csien-tang (Ma Jiantang), az országos statisztikai hivatal (NBS) igazgatója. Az össznépességen belül 51,27 százalék a férfiak és 48,73 százalék a nők aránya.

Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a kínai társadalom gyorsan öregszik, a születések száma viszonylag alacsony. A lakosságnak közel 16,6 százaléka 14 éves, vagy annál fiatalabb. Ez az arány több mint 6 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2000. évi népszámláláskor. A 60 évesek és idősebbek több mint 13 százalékát teszik ki a lakosságnak, számuk közel 3 százalékponttal emelkedett a tíz évvel korábbihoz képest.

A városi népesség a teljes lakosság közel fele, szám szerint 665,57 millió. Arányuk jelentősen - közel 13,5 százalékponttal nagyobb a 2000-es felmérésben mértnél. Az adatok azt is mutatják, hogy a lakosság túlnyomó többségét adó han nemzetiségűek aránya némileg visszaesett: 91,51 százalék. Kínában 55 úgynevezett nemzeti kisebbség él.

A kelet-ázsiai ország a 80-as évek óta szigorú családtervezési politikát folytat. A városi családok számára egy gyermeket engedélyez; ez alól a vidékiek, bizonyos csoportok, a nemzeti kisebbségek kapnak csak mentességet. Peking azt hangoztatja, hogy e korlátozás nélkül 400 millió fővel növekedett volna az ország lélekszáma.

A hivatalos kínai adatok a szakemberek számára lényegében nem jelentenek különösebb meglepetést, a népességet érintő tendenciák ismertek. Az átalakulás demográfiai és az urbanizációt érintő trendjei továbbra is felhívják a figyelmet azokra a folyamatokra, amelyeknek megoldására a kínai kormánynak összpontosítania kell, s amelyek kezelésére már megkezdte a felkészülést.

Az öregedő társadalom például több eltartásra szoruló nyugdíjast és kevesebb aktív dolgozót jelent, ami például kiterjedt szociális, egészségügyi, társadalombiztosítási ellátást tesz szükségessé. A vidéki vándormunkások számának tíz éven belüli közel megkétszereződése ugyancsak új természetű, megoldásra váró problémák tömegét vetíti előre.

A statisztikai hivatal tájékoztatásáról kiadott jelentés szerint "Kína lakossága elérte az 1,37 milliárd főt", ami - így - magába foglalja Tajvant és Hongkongot is. Kínának az 1953-ban végzett első népszámláláskor még csak 594 millió lakosa volt, vagyis kevesebb mint a legfrissebb számnak a fele.