Hiller rossznak tartja Gyurcsány időzítését

InfoRádió / MTI
2011. április 28. 13:20
Hiller István szerint a pártszavazás gondolata nem ördögtől való, Gyurcsány Ferenc kezdeményezésének azonban hibás az időzítése, az MSZP-nek ugyanis nem önmagára, hanem a Fideszből kiábrándult szavazókra kell figyelnie.

A volt miniszterelnök kedden a frakció előtt ismertette, majd a Facebookon jelentette be: pártszavazást kezdeményez azért, hogy az MSZP a hatályos törvényekben megköveteltnél nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők bevallott jövedelmi, vagyoni helyzetét összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével.

A volt miniszterelnök emellett gátat vetne a pártfunkciók halmozásának és azt javasolja, hogy minden pártvezetőt közvetlenül a tagok válasszanak meg.

Hiller István - aki 2004 és 2007 között az MSZP elnöke volt - csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: Gyurcsány kezdeményezését nem tartja ördögtől valónak, annak időpontja viszont elhibázott. Szerinte a baloldalnak most, "amikor a Fideszt tömegesen hagyják el a szavazói", munkahelyteremtésről, oktatásról, társadalompolitikáról kell beszélnie.

Ha ehelyett befelé fordul, önmagával foglalkozik, az MSZP hosszú távon sem tud profitálni a kormánypárt térvesztéséből - magyarázta.

A jelenleg az MSZP szociáldemokrata platformját vezető politikus szerint az Orbán-kormányt három év múlva le lehet váltani, ehhez azonban a szocialista pártnak új szavazókat kell szereznie, ami csak úgy lehetséges, ha azokkal a problémákkal foglalkozik, amelyek az embereket foglalkoztatják. Hiller István szerint a pártszavazás nem ilyen.