Csák János: Mindenki a saját, egyszeri életét szeretné normálisan leélni - hetilapszemle

Infostart
2011. április 28. 12:13
A magyarok - lebecsülve önmagukat - sokszor előnytelen összehasonlításokat tesznek, és azt gondolják, mindig jobb ami máshol, például külföldön van - mondta Csák János londoni nagykövet a Heti Válasznak adott interjújában.
Elveszett illúziók

A magyarok - lebecsülve önmagukat - sokszor előnytelen összehasonlításokat tesznek, és azt gondolják, mindig jobb ami máshol, például külföldön van. Attól pedig nem vigasztalódunk meg, hogy sajnálatos mód Izlandon vagy a görögöknél is rossz a helyzet. Mindenki a saját, egyszeri életét szeretné normálisan leélni - mondta Csák János londoni nagykövet a Heti Válasznak adott interjújában. Hozzátette: ha London belvárosát hasonlítjuk össze egy elgazdátlanodott magyar faluval, akkor inkább a britek fővárosát részesítjük előnyben. De nem ez a helyzet, ha Manchester külvárosát vetjük össze Budapest belvárosával. A diplomata kitért arra is, hogy az Amerikából a nyolcvanas-kilencvenes években szétterjedt politikailag korrekt, ma is uralkodó észjárás inkább gátja a gondolkodásnak, a visszatérésnek a józan észhez és a klasszikus, konzervatív liberalizmushoz.

Csodavárás a vasútnál

Szinte csodával érne fel, ha a nyugdíjpénzekből szanálandó vasút nem termelné újra az adósságát - írja a Figyelő. A lap szerint nem fér össze az "őrizzük meg a vasutat" elv azzal, hogy a kormány a GDP-nek körülbelül egy százalékát szánja a közösségi közlekedésre. Vagy többet költ rá, vagy a vasút még inkább versenyképtelen lesz az autóval szemben. Teljes árú jeggyel számolva ugyanis már akkor is olcsóbb az autó, ha csak ketten ülnek benne.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást