eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szócska: Nem a dohányzástól függ a vendéglátóhelyek sorsa

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerint a vendéglátóipar sorsa nem a dohányzás korlátozásán áll vagy bukik.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hatalmas sikerként értékelte a nemdohányzók védelméről szóló törvény keddi módosítását. "Kedvem lenne a mezemet megpörgetve a közönség közé dobva ünnepelni, de nem ennek van itt az ideje" - fogalmazott. Az államtitkár szerint ugyanis minden törvény annyit ér, amennyit az állampolgárok betartanak belőle.

A szigorítás elleni érvekre Szócska Miklós azt mondta: a vendéglátóipar sorsa nem a dohányzás korlátozásán áll vagy bukik.

Az Országgyűlés döntésének értelmében - néhány kivételtől eltekintve - jövő évtől tilos a dohányzás a munkahelyek, valamint az éttermek, szállodák és kocsmák zárt helységeiben, továbbá minden gyermekjóléti, egészségügyi és oktatási intézmény bejáratának öt méteres körzetében. Továbbra is szabad dohányozni a börtönökben, pszichiátriai intézetekben és a szállodák jelenleg is működő szivarszobáiban, valamint az éttermek terasz- és kert-helységeiben.

Heintz Tamás, a törvénymódosítás fideszes beterjesztője a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a parlament zárt helységeiben is tilos lesz a dohányzás, sőt a teraszokon is csak az ajtóktól számított öt méteren kívül lehet majd rágyújtani. Az egyetlen megfelelő hely tehát valószínűleg a Vadász terem és a Duna között elterülő mellvéd - tette hozzá.

A dohányzásról saját bevallása szerint egy hónapja leszokott Heintz Tamás Szócska Miklós kérdésére elismerte, hogy még mindig elvonási tünetek kínozzák.

Bár a módosítás jövő januártól hatályos, a bírságolás csak három hónap türelmi idő után, 2012. áprilisában kezdődik. Ellenőrzéseket a többi között várhatóan az ÁNTSZ és a Közterület Felügyelet végezhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×