Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rendőrök igazoltatják a közgyűlés megzavaróit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Budapesten több mint 10 civil hangos kiabálással és zajkeltéssel akadályozta meg a Fővárosi Közgyűlés ülésének megkezdését. A demonstrálók a városvezetés azon javaslata ellen tiltakoztak, amely szerint akár 50 ezer forint pénzbírsággal büntetnék a közterületen élőket. A rendőrök igazoltatják őket.

A demonstrálók szerda reggel kilenc óra óta akadályozzák a közgyűlés ülésének megkezdését. A Város mindenkié elnevezésű, részben hajléktalanokból álló csoport a városvezetés azon javaslata ellen tiltakozik, amely szerint ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetnék a közterületet "életvitelszerű lakhatás céljára" használókat.

A csoport tagjai egy "A város mindenkié" feliratú lepedőt emeltek a magasba, illetve hangos zajkeltés mellett "a szegények nem bűnözők!", valamint "börtön helyett lakhatást!" mondatokat skandáltak a rendőrök tíz óra előtt történt megérkezéséig.

A közgyűlés a tervek szerint ma több közterület átnevezéséről, villamos- és troli beszerzéséről, valamint új adókról is tárgyal. A képviselők 26 közterület átnevezéséről dönthetnek, a Moszkva tér például ismét Széll Kálmán tér lehet, a Margit híd budai hídfőjéhez közeli terület pedig Elvis Presley nevét viselheti.

A testület elé kerül annak a gazdasági programnak a tervezete, amely szerint öt új adónemet vezetnének be a fővárosban 2014-ig. A dugódíj mellett tűzoltási járulékot és vigalmi adót is kivetnének.

A közgyűlés várhatóan ma tárgyal arról a javaslatról is, amely szerződésmódosítással - előre nem látható műszaki nehézségek miatt - augusztus végére halasztaná a Margit híd felújításának határidejét. Az eredeti ütemterv szerint a híd ideiglenes átadásnak tavaly augusztusban kellett volna megtörténnie.

Döntés születhet arról is, hogy a Budapesti Közlekedési Központ két ütemben mintegy 130 új villamost és 93 trolit vásároljon.