eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rendőrök igazoltatják a közgyűlés megzavaróit

Budapesten több mint 10 civil hangos kiabálással és zajkeltéssel akadályozta meg a Fővárosi Közgyűlés ülésének megkezdését. A demonstrálók a városvezetés azon javaslata ellen tiltakoztak, amely szerint akár 50 ezer forint pénzbírsággal büntetnék a közterületen élőket. A rendőrök igazoltatják őket.

A demonstrálók szerda reggel kilenc óra óta akadályozzák a közgyűlés ülésének megkezdését. A Város mindenkié elnevezésű, részben hajléktalanokból álló csoport a városvezetés azon javaslata ellen tiltakozik, amely szerint ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetnék a közterületet "életvitelszerű lakhatás céljára" használókat.

A csoport tagjai egy "A város mindenkié" feliratú lepedőt emeltek a magasba, illetve hangos zajkeltés mellett "a szegények nem bűnözők!", valamint "börtön helyett lakhatást!" mondatokat skandáltak a rendőrök tíz óra előtt történt megérkezéséig.

A közgyűlés a tervek szerint ma több közterület átnevezéséről, villamos- és troli beszerzéséről, valamint új adókról is tárgyal. A képviselők 26 közterület átnevezéséről dönthetnek, a Moszkva tér például ismét Széll Kálmán tér lehet, a Margit híd budai hídfőjéhez közeli terület pedig Elvis Presley nevét viselheti.

A testület elé kerül annak a gazdasági programnak a tervezete, amely szerint öt új adónemet vezetnének be a fővárosban 2014-ig. A dugódíj mellett tűzoltási járulékot és vigalmi adót is kivetnének.

A közgyűlés várhatóan ma tárgyal arról a javaslatról is, amely szerződésmódosítással - előre nem látható műszaki nehézségek miatt - augusztus végére halasztaná a Margit híd felújításának határidejét. Az eredeti ütemterv szerint a híd ideiglenes átadásnak tavaly augusztusban kellett volna megtörténnie.

Döntés születhet arról is, hogy a Budapesti Közlekedési Központ két ütemben mintegy 130 új villamost és 93 trolit vásároljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×