Rekordszinten a betöltetlen álláshelyek száma Németországban

InfoRádió / MTI
2011. április 27. 15:27
Rekordszintre emelkedett Németországban a betöltetlen álláshelyek száma áprilisban - közölte szerdán a német munkaügyi hivatal, havi foglalkoztatási indexe közzétételekor.

Az igények főként a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztató cégek részéről jelentkeznek.

A foglalkoztatási index áprilisban két ponttal, 167 pontra nőtt. Ez 37 ponttal nagyobb, mint egy éve. A növekedési görbe íve ugyanakkor már kevésbé meredek, azt jelezve, hogy a német piac munkaerő-igényét tekintve már nem olyan mohó, az új álláshelyek létesülése lassult.

A májusban felszabaduló németországi munkaerőpiac az évtized végéig legfeljebb 1,2 millió bevándorlót vonzhat a kelet-európai uniós tagállamokból, egy kedden bemutatott felmérés szerint.

A kölni IW gazdaságkutató intézet vizsgálata szerint az idén és jövőre összesen 800 ezer bevándorló érkezhet abból a 8 uniós tagországból, amelyek állampolgárai májustól szabadon vállalhatnak munkát Németországban. 2013-ban aztán várhatóan visszaesik az érdeklődés, és 2020-ig csupán feleannyian próbálkozhatnak, mint a nyitás első két évében.

Így összesen 1,2 millióan mehetnek az úgynevezett E8 csoport államaiból Németországba dolgozni, ami jóval mérsékeltebb erősségű bevándorlási hullám a kilencvenes évek nagy rohamához képest, amikor nagyjából 3,3 millió kelet-európai migráns érkezett az országba.