Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rákóczi híd lesz a Lágymányosi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Huszonhat budapesti közterület kap új nevet, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a képviselők 21 igen és három nem szavazat mellett elfogadták Tarlós István főpolgármester előterjesztését. Döntöttek arról is, hogy Budapest pályázik a 2017-es Világjátékok megrendezésére.

Az MSZP-frakció nem vett részt a közterületek átnevezéséről szóló szavazásban, az LMP pedig nemmel voksolt a javaslatra.

Tarlós István előterjesztésében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a legutóbbi rendeletmódosítás értelmében 25-ről 5 évre csökkentették az időbeli korlátozást a személyekről történő elnevezések esetén.

Ezzel, mint írta, lehetőség nyílt arra, hogy az Aranycsapat elhunyt tagjairól, írókról, színészekről is elnevezzenek közterületeket. A Moszkva tér Széll Kálmán tér lesz, a Lágymányosi hidat Rákóczi hídnak nevezik át, közterületet neveznek el Illyés Gyuláról, Wass Albertről, Görgey Artúrról, Sinkovits Imréről és Mansfeld Péterről is.

Budapest pályázik a 2017-es Világjátékok megrendezésére

Budapest pályázik a 2017-es Világjátékok megrendezésére - a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 30 igen és egy tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló határozatot.

Ennek értelmében Budapest adja be a pályázatot Gödöllő mint társváros közreműködésével, a koordinálást pedig a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) végzi.

Csomós Miklós ágazati főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a rendező város feladata, hogy biztosítsa a versenyekhez szükséges infrastruktúrát, az ünnepségeket, a résztvevők közlekedtetését, elszállásolását, étkeztetését.

Az esemény direkt és indirekt bevételeket generál, ugyanis a kereskedelmi, média- és jegyár-értékesítéshez jelentős turisztikai bevétel is párosulhat.

A Nemzeti Sportszövetség véleménye szerint az esemény tervezett költségvetési nagyságrendje 11 milliárd forint, a pályázat elnyerése esetén Budapest ebből két milliárd forintot vállal, amit négy évre lebontva kell biztosítani. Az NSSZ előzetesen 5 millió forint támogatást kért a fővárostól, amelyet ezen közgyűlési határozattal a főpolgármesteri keretből biztosítanak.

A nem olimpiai sportágakat felvonultató Világjátékokon 32 hivatalos, és 5-6 meghívott sportág szerepelhet, a négyévente megrendezett sportesemény általában 100-150 ország 3500 versenyzőjének részvételével zajlik, és több százezres, akár milliós nézőszám is kísérheti. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége elnökének 2010-es magyarországi látogatásakor már egyeztettek a pályázat beadásáról - áll Csomós Miklós előterjesztésében.

A 2017-es Világjátékokra a nemzetközi szövetséghez (IWGA) május 31-ig kell a pályázatot benyújtani, s előzetesen - Budapest mellett - Fokváros, Moszkva és Wroclaw is jelezte rendezési szándékát.

Legutóbb, 2009-ben a tajvani Kaohsziungban rendezték meg a Világjátékokat, a magyar csapat egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett. Legközelebb, 2013-ban a kolumbiai Cali látja vendégül az olimpián kívüli sportágak versenyzőit.