Készül a Közszolgálati Kódex

Infostart
2011. április 27. 15:31
Minden korábbinál nagyobb befolyással lesznek a civil szervezetek a közmédiára, ugyanis a Közszolgálati Testület a jövőben akár a közszolgálati médiumok vezetőinek felmentését is kezdeményezheti - mondta az InfoRádiónak Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.

A Közszolgálati Kódexről tárgyalt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a közszolgálati testület hat új tagjával, akik a március 30-ai nyilvános sorsolás eredményeként jutottak mandátumhoz. A megbeszélésen ott volt a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének, a Fáy Károly Hallássérült és Fogyatékossággal Élő Személyek Egyesületének, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Egyesületnek, a Szerb Országos Önkormányzatnak és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének a képviselője.

Kollarik Tamás, a testület tagja a megbeszélés után az InfoRádiónak elmondta: a tervek szerint a nyár elejére elkészülő kódexet a médiatanács fogadja majd el, a benne lefektetett szabályok érvényesülését pedig a közszolgálati testület felügyeli majd.

Készítettek egy összefoglalást arról, hogy a dokumentumot milyen tartalomstruktúrával lehet összeállítani, valamint folyamatosan érkeznek be a javaslatok - tette hozzá.

A megbeszélésen a Médiatanács képviselői szóltak a közszolgálati média jogi szabályozásáról is. Kollarik Tamás közölte, a kódex "nyitott dokumentum", a testület a közszolgálati médiumok vezérigazgatóival egyeztetve módosíthatja azt a későbbiekben, ehhez pedig alkalomadtán a Médiatudományi Intézet adhat szakmai segítséget. A majdani kódex tartalmazza a közszolgálati médiaszolgáltatásra vonatkozó alapelveket és a médiatörvényben meghatározott közszolgálati célok pontosítását - tette hozzá.

A jogalkotó komoly jogosítványokat ad a közszolgálati testületnek. Meghallgathatja a vezérigazgatókat, és ha úgy érzi, hogy nem a kódexben lefektetett irányelveknek megfelelően működik a közszolgálati médiaszolgáltatás tartalomstruktúrája, akkor akár kezdeményezheti a felmentésüket a kuratóriumnál - fejtette ki Kollarik Tamás.

A Közszolgálati Testület 14 tagot számlál. Az említett hat szervezet mellett a négy történelmi egyház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara önállóan delegált küldöttet a grémiumba, amely hamarosan formálisan is megalakul. A testület felügyeli majd a Közszolgálati Kódex szabályainak érvényesülését.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást