eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tilos lesz a dohányzás a zárt helyeken - a nap hírei

Tilos a dohányzás januártól a munkahelyeken, a vendéglátóhelyeken és a vasúton. Az Országgyűlés nagy többséggel módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, amelynek értelmében szabadtéren sem lehet dohányzóhely például iskolákban és kórházakban.

A dohányzási tilalom betartását a tisztiorvosi szolgálat ellenőrzi, és három hónap türelmi idő után egészségvédelmi bírságot szab ki. Arról is döntött az Országgyűlés, hogy légimarsallokat, azaz fegyveres hatósági védelmi kísérőket alkalmazhatnak a jövőben a Magyarország és az Egyesült Államok között közlekedő kereskedelmi repülőgépeken.

Kövér: Konzultációk lesznek a sarkalatos törvényekről

Természetesnek tartja a konzultációt az alaptörvénnyel összefüggő sarkalatos törvények megalkotása előtt az érintettekkel az Országgyűlés elnöke. Kövér László ugyanakkor úgy vélte: ezeknek az egyeztetéseknek differenciáltaknak kell lenniük. A házelnök nem tartja kizártnak, hogy még a parlamenti nyári szünet előtt megszületik a választási törvény módosítása. A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János a Magyar Televízió kedd reggeli műsorában közölte, hogy újabb nemzeti konzultációt indítanak az úgynevezett sarkalatos törvényekről. Korábban az alkotmányozási folyamattól távol maradó MSZP és az LMP is bejelentette, hogy részt vesz e törvényeknek a parlamenti vitájában.

Államosítják a tűzoltóságot

Államosítaná a hivatásos önkormányzati tűzoltóságokat a Belügyminisztérium. A kabinet még nem tárgyalt a Kormány.hu oldalon megjelent belügyminisztériumi előterjesztésről, amely szerint egyebek mellett tisztázni kell a tűzoltóságok feletti szakmai felügyelet kérdését. A tárca szerint, ha a parlament a mostani formájában fogadja el a tervezetet, akkor egy helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer alakulna ki, és hatékonyabb lenne a tűzvédelem.

Új adókat vezetnének be Budapesten

Öt új adónem bevezetését tervezi 2014-ig Budapest vezetése, a dugódíj mellett tűzoltási járulékot és vigalmi adót is kivetnének. A Budapest.hu portálon közzétett gazdasági program tervezetéről várhatóan szerdai ülésén dönt a fővárosi közgyűlés. Tarlós István főpolgármester a szóba jöhető új adónemek között említette az úthasználati adót. A közgyűlés várhatóan tárgyal arról a javaslatról is, amely szerint szerződésmódosítással augusztus 31-re tolná ki a főváros a Margit híd felújításának határidejét, mert több olyan, előre nem látható műszaki nehézség adódott a felújítás alatt, amelyet nem lehet a tervezett határidőn belül megoldani. Az eredeti ütemterv szerint a Margit híd ideiglenes átadásnak tavaly augusztusában kellett volna megtörténnie.

Grosics és Buzánszky is a Nemzet Sportolója

Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója átvette a Parlamentben a Nemzet Sportolója emlékplakettet Orbán Viktor miniszterelnöktől. A 85 éves Grosics Gyula 1947 és 1962 között 86 alkalommal védte a magyar válogatott kapuját, míg a jövő héten 86 esztendős Buzánszky Jenő védőként 1950 és 1956 között 49-szer ölthette magára a címeres mezt. Mindketten szerepeltek 1953-ban az évszázad mérkőzésén, amelyen az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Angliát.

Az atomenergia is kell a biztonságos ellátáshoz

Magyarország jövőbeli biztonságos energiaellátásához az atomenergiára és a megújuló energiára is szükség van - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Kovács Pál a csernobili baleset 25. évfordulója alkalmából tartott beszélgetésen emlékeztetett arra, hogy a paksi reaktorblokkok élettartam-hosszabbításáról az év végéig kell határozni. Hangsúlyozta: a pozitív döntéssel 20 évvel nőne a biztonságos és gazdaságos magyarországi atomenergia-termelés lehetősége.

Megemlékeztek a csernobili tragédia 25. évfordulójáról

Csernobilban is megemlékeztek minden idők legsúlyosabb nukleáris balesetének 25 évfordulójáról. Az orosz elnök nemzetközi konvenciót javasolt a nukleáris biztonság megerősítésére. Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy már elküldte javaslatait a legnagyobb, érintett országok vezetőinek. A politikus vendéglátójával, Viktor Janukovics ukrán elnökkel Csernobil egyik parkjában elhelyezte annak az emlékműnek az alapkövét, amely az atomerőműben bekövetkezett robbanás után a mentésben, illetve a kárfelszámolásban részt vevők tiszteletére emelnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×