Bölcsődei gondok, bölcsődei lehetőségek

Infostart
2011. április 25. 06:53
A 3200 magyarországi település közül mindössze 299-ben van bölcsőde - érzékeltette a férőhelyhiány által jelentett probléma nagyságát az InfoRádiónak a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke. Acsainé Végvári Katalin a Bölcsődék Napja alkalmából beszélt a várólistákról, a családi napközikről, a felsőfokú képzés hiányosságairól és a bölcsődei dolgozók tervezett életpálya-modelljéről.

Magyarországon 625 bölcsőde működik, amelyekben 34 ezer gyermeket látnak el. Mivel a 3200 település közül csupán 299-ben van bölcsőde, érthető, hogy sok helyen hosszú a várólista, főleg Közép-Magyarországon, és a városok körzetében. Ennek oka az, hogy ahol van munkalehetőség, ott az édesanyák is igyekeznek vissza dolgozni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke.

A hírek szerint a kormány készül a bölcsődei dolgozók életpálya-modelljének kialakítására is. Ezzel kapcsolatban az egyesület elnöke arról beszélt, hogy bár a nevelők igen sokat dolgoznak a szellemileg és fizikailag is kimerítő munkakörben, csak keveset keresnek. Hozzátette ugyanakkor: nagy segítséget jelent, hogy 2009 óta BA képzés keretén belül is oktatják a csecsemő- és gyermekgondozókat, mivel a közalkalmazottak esetében a fizetés a képzettségtől és a munkaviszony hosszától függ.

Szeretnénk, ha a szakma egy idő múlva csak felsőfokú képzettségű szakemberek dolgoznának a bölcsődékben, ehhez viszont szükség lenne arra, hogy a felsőoktatási intézményekbe könnyített felvételivel vagy alacsonyabb pontszámmal kerülhessenek be a jelentkezők, emellett csökkenteni kellene a tandíjat, valamint bővíteni az államilag finanszírozott férőhelyeket. Ma sokakat csak költségtérítéses képzésre vesznek fel, aminek árát azonban nem tudják kigazdálkodni - magyarázta Acsainé Végvári Katalin, aki úgy érzi, a döntéshozókban megvan a szándék a javaslataik megfontolására.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást