Visszaérkeztek Gyöngyöspatára a romák - a nap hírösszefoglalója

Infostart
2011. április 24. 21:24
A líbiai harcok befejezését sürgette a húsvéti szertartások zárásaként tartott szentbeszédében a pápa. Az egymásért hozott áldozat értékére hívta fel a figyelmet Erdő Péter bíboros, prímás húsvétvasárnapi szentmiséjén. Visszaérkeztek Gyöngyöspatára a roma asszonyok és gyerekek,

Krisztus feltámadása erőt ad minden emberi reménynek és tervnek - mondta a pápa a húsvéti szertartások zárásaként tartott szentbeszédében. XVI. Benedek a líbiai harcok befejezését, párbeszédet és a diplomácia szerepvállalását sürgette. Mint fogalmazott: a politikának Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is mindenki tiszteletén kell alapulnia. A pápa a hagyományos Urbi et Orbi, a városnak és a világnak szóló áldásában 64 nyelven, köztük magyarul köszöntötte a vatikáni Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívőt.

Az egymásért hozott áldozat értékére hívta fel a figyelmet az esztergomi Bazilikában tartott, húsvétvasárnapi szentmiséjén Erdő Péter bíboros, prímás. Az esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: ennél értékállóbb befektetés nem létezik a földi élet számára. Emlékeztetett arra, hogy Jézus az életét adta az emberekért, ezért nekik is ilyen nagyvonalú szeretetben kell élniük. --- Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke az újrakezdést nevezte a húsvét valódi üzenetének. A püspök a debreceni Református Nagytemplomban tartott istentiszteleten úgy fogalmazott: ez Isten valódi alternatívája. --- Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök a budapesti Deák téri templomban tartott prédikációjában azt mondta: Jézus feltámadása óta tudható, hogy a halál nem az élet vége, hanem annak része. A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe; húsvét vasárnapján a keresztény egyházak Jézus feltámadására emlékeznek. Húsvéttól az 50 nappal későbbi pünkösdig a Jézus feltámadása feletti örömről szól az egyházi liturgia.

Visszaérkeztek Gyöngyöspatára azok a roma asszonyok és gyerekek, akik pénteken hagyták el a települést. A 267 nőt és gyermeket azután vitték el Csillebércre és Szolnokra, hogy a Véderő nevű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában április 22-e és 24-e között. A Távirati Iroda tudósítója szerint az egyik visszatérő roma nő megütött egy helybeli idős asszonyt, akit mentő vitt el a hatvani kórház traumatológiai osztályára; a verekedő nőt a rendőrség előállította. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke azt mondta: azért költöztették el családtagjaikat a faluból, mert veszélyben volt az életük. A Heves megyei településen pénteken 8 embert állítottak elő garázdaságért a Véderő szervezet tevékenysége miatt, őket a jövő héten állítják bíróság elé Egerben. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Gyöngyöspatán azt mondta: a gyanúsítottak riadalmat és félelmet keltettek a lakosságban, de senkinek sem volt oka arra, hogy elmeneküljön a településről.

Több mint 10 ezer embert vehet fel 2020-ig az AUDI. Rupert Stadler, a vállalat igazgatótanácsának elnöke egy hétvégi lapinterjúban elmondta: tavaly világszerte 58 ezer embert foglalkoztattak, az évtized végén pedig már 70 ezren dolgozhatnak a vállalatcsoportnál. Szólt arról is, hogy a győri üzemet 900 millió eurós beruházással fejlesztik 2013-ig, aminek révén közvetlenül 1.800 új munkahely jön létre. Magyarországi sajtójelentések szerint egy 2018-ban üzembe álló második ütem is szerepel a társaság győri terveiben.

Több mint két hete nem gyárt autókat a Saab, és egyelőre bizonytalan, hogy mikor indulhat újra a termelés. A bizonytalanságot az okozza, hogy az Európai Beruházási Bank csak szigorú feltételekkel járul hozzá a társaság átalakításához. A Saab tulajdonosa, a Spyker nevű holland cég súlyos készpénzzavarba került, a gazdasági helyzetre Vlagyimir Antonov orosz üzletember segítségével próbálnak megoldást találni. Az elképzelés szerint az orosz vállalkozó megvásárolná a Saab üzemét és egyéb ingatlanjait, amelyeket aztán az autógyártó visszabérelne. A terv végrehajtásához a svéd állam és az Európai Beruházási Bank hozzájárulása is szükséges, mert a bank 400 millió eurós hitelkeretet nyitott meg a Saab fejlesztésére, a hitelre pedig Stockholm vállalt állami garanciát.

Új cikkely beiktatásával a schengeni rendszer reformját kezdeményezi Franciaország. A párizsi kormány átmenetileg visszaállítaná a határokat akkor, ha nagyobb migrációs hullám veszélyeztetné Európát. A francia elnöki hivatal egy időre a schengeni rendszerrel összefüggő kötelezettségeit is felfüggesztené a tunéziai és a líbiai bevándorlók áradata miatt. A schengeni övezet tagországai között jelenleg nincs határellenőrzés.

Líbiában folytatta légitámadásait Moammer Kadhafi csapatai ellen a NATO. Az AFP francia hírügynökség tudósítói szerint több erős robbanás rázta meg Tripolit. A hivatalos líbiai hírügynökség a kormányhoz hű csapatokra hivatkozva azt állította, hogy a NATO katonai és polgári célpontokra mért csapást, és a támadásban több ember meghalt. A jelentés szerint a Moammer Kadhafihoz hű erők nem vonultak ki Misztráta kikötővárosból és környékéről, ahol a helyi törzsek vezetői 48 órát kaptak arra, hogy megoldást találjanak a harci cselekmények beszüntetésére. Kórházi források szerint szombaton több mint 25-en haltak meg és körülbelül 100-an sebesültek meg a harcokban.

Szíriában lelőttek egy embert a biztonsági erők Dzsabla városában. Az AP amerikai hírügynökség jogvédő csoportokra hivatkozva azt írta: az 5 hete tartó zavargásokban már több mint 300 ember halt meg.