Tölgyessy Péter az új alkotmányról: "Az ország fele gyásznapra gondol"

Infostart
2011. április 22. 18:59
Akik szeretik Orbán Viktort, és hisznek a kormányfőnek, azoknak ünnep az új Alkotmány elfogadása, az ország másik fele viszont gyásznapra gondol - mondta Tölgyessy Péter politikai elemző a hétfőn elfogadott alkotmány értékelésekor.

A politológus az OSA Archívumban tartott előadásában egyebek mellett arról is beszélt, hogy az új alaptörvény elfogadásával az évek óta tartó társadalmi válság kiterjedhet a közjogi berendezkedésre is.

Az alkotmányozás normális időszaka az, amikor háború vagy forradalom miatt összeomlik a régi rendszer. Ilyenkor rá vannak kényszerítve ez Magyarországon nincs meg. Ez '89-ben volt így, 1990-től normál működése van a magyar politikai rendszernek - mondta Tölgyessy Péter.

A politikai elemző szerint a jobboldalon hallatlanul sokan csalódottak, mert sok jobboldali alapérték nem került be az alkotmányba. Volt néhány alapállítás, amelyhez jobboldali gondolkodók kötődtek, az egyik ilyen a közvetlen köztársasági elnök választás, a másik ilyen a kétkamarás parlament, de egyikből sem lett belőle semmi.

Tölgyessy Péter kiemelte, hogy az alaptörvény szavainak a 80 százaléka a 1989-es alkotmányból származik, megdöbbentően kevés a közvetlen változtatás. A döntő ok szerinte, hogy a jogalkotókban nem volt alkotmányozó fantázia, igyekeztek a bevált elemeknél maradni, igaz eközben lett sok új eleme, és eközött van néhány rendkívül problematikus része az alaptörvénynek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
110423 BEL1 0700 Tölgyessy az alkotmányról - 1. rész SZSG
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
110423 BEL1 0700 Tölgyessy az alkotmányról - 2. rész SZSG
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást