Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: Az állam senkivel nem osztozik a rendfenntartás jogán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az állam senkivel nem osztozik a rendfenntartás jogán és kötelességén - jelentette ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki ismertette azt a pénteken megjelent kormányrendeletet, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr-tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs.

Szijjártó Péter újságírók előtt úgy fogalmazott, voltak és vannak olyan emberek, szervezetek - "az esetek többségében persze politikai bujtogatásra" -, amelyek nem voltak hajlandóak komolyan venni azt az álláspontot, hogy a rendfenntartás kizárólag az állam joga, és "a rendfenntartás leple vagy hamis érve alatt" próbáltak másokat fenyegetve viselkedni.

Ennek a korszaknak vége, a kabinet lépett, Orbán Viktor miniszterelnök aláírta azt a Magyar Közlönyben pénteken megjelent és szombattól hatályos kormányrendeletet, amely az említett cselekedeteket szabálysértésnek minősíti - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy ha valaki polgárőrnek adja ki magát, vagy "polgárőr-tevékenységnek látszó tevékenységet végez a rendőrséggel való egyeztetés nélkül", akkor az szabálysértésnek minősül, a rendőrség fellép, eljárást folytat le, szankcionál, és százezer forintig terjedő bírság is kiszabható.

Ugyanez a helyzet akkor, hogy ha valaki úgy tünteti fel magát, mintha a közrendet, a közbiztonságot fenntarthatná, erre jogosultsága lenne, holott nincs - ismertette.

"Mindenki, aki olyan cselekedetet folytat, mint amit az elmúlt napokban, hetekben látni lehetett, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy Magyarországon az állam kizárólagos joga, lehetősége és kötelessége a rend fenntartása", annak szembesülnie kell az idézett szankciókkal - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség, azt mondta: a polgárőrökre jelenleg is szigorú szabályok vonatkoznak, és csak úgy végezhetik tevékenységüket, ha azt a rendőrséggel egyeztetik.