Milyen választójogi rendszert akar a Fidesz?

Infostart
2011. április 22. 17:03
A Népszabadság szerint egyfordulós választás jöhet 2014-ben, a Magyar Nemzet arra következtet Kósa Lajos szavaiból, hogy megszűnhetnek az egyéni választókerületek. Gulyás Gergely fideszes politikus az InfoRádiónak azt mondta, nagyságrendi szempontból a parlament előtt lévő választójogi törvénytervezetből kell kiindulni.

Az országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat megőrzi a jelenlegi választójogi rendszer belső arányait azzal, hogy a megyei listákon maradó mandátumok csekély száma miatt a megyei listák helyett egy országos listát állítana fel. Ezt a Fidesz-frakció több tagja még tavaly decemberben terjesztette be az országgyűlés elé, és egyelőre ebből érdemes kiindulni, amikor a választójogi rendszer reformjáról van szó - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gergely.

A fideszes politikus arra a kérdésre, hogy egy- vagy kétfordulós lesz-e a választás, azt válaszolta: 1998-at követően a legtöbbször az első fordulóban dőlt el a szavazás. 2010-ben csak az ország egyharmadában tartottak második fordulót, vagyis nem biztos, hogy indokolt a kétfordulós rendszer fenntartása - fűzte hozzá.

A kormánypártok szándéka világos abban, hogy az állampolgárság és a választójog együtt jár, de még nincs végleges döntés arról, milyen formában gyakorolják a nem Magyarországon élő magyar állampolgárok a választójogot - mondta Gulyás Gergely, aki szerint két lehetőség van: egy külön lista a határokon túl élő magyaroknak, vagy az országos listára való szavazás.

A politikus hangsúlyozta: idén el kell fogadni a választójogi törvényt, mert az Alkotmánybíróság a választókerületekre vonatkozó szabályozást 2011. december 31-ével megsemmisítette, vagyis 2012. január 1-jével még egy időközi választást sem lehetne megtartani. Éppen ezért biztos benne, hogy még az idén lesz elfogadott új választójogi törvény.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást