Balog Zoltán: Sokan berendezkedtek arra, hogy a különböző juttatásokból élnek - hetilapszemle

Infostart
2011. április 22. 12:00
Kirakatban a családi szennyes - ez a címe a Balog Zoltán államtitkárral készült interjúnak a Heti Válaszban. A politikus a beszélgetésben egyebek mellett azt is fölveti, hogy sokan - romák és nem romák - berendezkedtek arra, hogy a különböző juttatásokból élnek.

Kirakatban a családi szennyes - ez a címe a Balog Zoltán államtitkárral készült Heti Válasz interjúnak. A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár arról beszél, a korábbi alapelv az volt, hogy a romák problémáit a szociális színvonal emelésével lehet megoldani - ezt viszont nem lehet pénzzel bírni. Sokan - romák és nem romák - berendezkedtek arra, hogy a különböző juttatásokból élnek. Az állam ma 153 jogcímen folyósít támogatást, mindenféle teljesítmény elvárása nélkül. Sokan viszont már a gyermekükről sem gondoskodnak, így a kormány úgy döntött, szankcionál. Például iskolába járáshoz közötte a családi pótlékot, hamarosan három éves kortól lesz kötelező az óvoda. Balog Zoltán szerint a kötelességeket elhanyagoló, automatikus támogatásokra épülő rendszer ma már a kilábalás egyik fő akadálya. Beszélt arról is, a jobbik számításból korbácsolja az indulatokat.

Egy helyben toporog, de az uniós kötelezettség miatt felfutás előtt áll a zöldenergia termelés Magyarországon - derül ki a Figyelő cikkéből. Nagypáliban három hónappal rövidebb a tél, mióta az önkormányzat épületeire napkollektorokat szereltek. Ennyivel rövidebb ideig kell fűteni a falu intézményeit. Biomasszával táplált kazánokat is használnak, így évi 300 ezer forint alá szorították a korábbi 2,5 milliós gázszámlát. Országszerte találni a megújuló energiaforrások hasznosításában élen járó településeket, az összkép viszont nem túl kedvező. A szektor bővülése gyakorlatilag leállt, alig akad befejezett projekt. A hitelpiac kiszáradása az egyik ok, de visszavetette a folyamatot az is, hogy képlékennyé vált a szabályozás, a pályázatok pedig hektikusak. Jelenleg az engergiafelhasználásban 7-8 százalék a zöldenergia súlya, 2020-ra az uniós előírást meghaladva, több mint tizennégy százalékot vállalt Magyarország.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást