eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb atomerőmű-balesetektől tart az ukránok csaknem fele

Egy friss felmérés szerint a megkérdezett ukránok 70 százaléka tart attól, hogy újabb balesetek történhetnek az ország atomerőműveiben.

A Gorsenyin Intézet által készített országos kutatásba bevont válaszadók 41,5 százaléka mondta azt, hogy egyértelműen fél újabb ukrajnai atomerőmű-balesetek esetleges előfordulásától, míg a megkérdezettek 28,5 százaléka nem tartotta kizártnak nukleáris szerencsétlenségek bekövetkeztét.

Nem voltak ilyen aggodalmai a felmérésben részt vettek 21,4 százalékának, ezen belül 7,9 százalék erről egyértelműen meg volt győződve, 8,6 százalék pedig inkább kizárta, mintsem valószínűsítette további nukleáris balesetek előfordulását, míg 8,6 százalék nem tudott válaszolni a feltett kérdésre - közölte csütörtökön az Ukrajinszka Pravda független ukrán hírportál.

A megkérdezett ukránok 78,3 százaléka veszélyforrásnak tekintette a csernobili atomerőművet, s ezen belül 45,6 százalék egyértelműen, 32,7 százalék pedig bizonyos fokig veszélyesnek nevezte a létesítményt. A válaszadóknak csak a 15,3 százaléka vélte úgy, hogy jelenleg nem jelent veszélyt ez az atomerőmű, míg 6,4 százalék nem tudott állást foglalni a kérdést illetően.

A kutatásba bevontak 37,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Csernobil körül meg kell maradnia a tiltott zónának, s közel ugyanilyen arányban vélekedtek úgy, hogy a jövőben a tiltott övezetet tudományos kutatások végzésére kell felhasználni. A megkérdezettek 15,4 százaléka szerint a zónát természetvédelmi területté, 6,1 százaléka szerint pedig idegenforgalmi övezetté kell nyilvánítani, míg 4,8 százalék azon a véleményen volt, hogy Csernobil környékén radioaktív hulladékokat kell tárolni.

A válaszadók többsége, 66,3 százaléka úgy vélte, hogy Ukrajnában nem kell új atomerőműveket építeni, s a már működő ilyen létesítményeket sem kell újabb reaktorokkal bővíteni. Ezzel ellentétes véleményt vallott a megkérdezettek 20,3 százaléka, míg 13,4 százalék nem tudott válaszolni.

A felmérésbe bevont ukránok 87,3 százaléka félt attól, hogy a csernobili atombaleset következményei káros kihatással lehetnek a saját vagy hozzátartozóik egészségi állapotára. Csak a megkérdezettek 9,5 százaléka nem tartott ettől, s 3,2 százalék nem foglalt állást a kérdésben.

A Gorsenyin Intézet a csernobili atomerőmű-baleset 25. évfordulójára időzített reprezentatív kutatást 2011. április 18. és 20. között végezte ezer felnőtt korú személy megkérdezésével, Ukrajna valamennyi megyeszékhelyén, Kijevben és Szevasztopolban, 3,2 százalékot nem meghaladó mintavételi hibahatárral.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×