eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jelentősen csökkenthetik a vállalkozások adminisztrációs terheit - a nap hírei

Hazánkban 17 ezerrel kevesebb vállalkozásnak lenne kötelező könyvvizsgálót fizetni - említette példaként a kormányszóvivő, amikor az adminisztrációs terhek tervezett csökkentéséről beszélt.

Két ütemben csökkentenének

Magyarországon tizenhétezerrel csökkenhet azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek kötelező könyvvizsgálót fizetni. Egyebek mellett ezt említette példaként a kormányszóvivő, amikor a vállalkozások adminisztrációs terheinek tervezett csökkentéséről beszélt. Nagy Anna az InfoRádiónak megerősítette, hogy a kormány még ebben az évben két ütemben, összesen mintegy 500 milliárd forinttal mérsékli a vállalkozások adminisztrációs terheit. Az első ütemben 105 milliárd forintos, majd a második ütemben további 400 milliárdos mérséklést tervez a kabinet.

Kitörési pont

A magyar gazdaság egyik fontos kitörési pontjának tartja a fogászati turizmust a miniszterelnök. Orbán Viktor a Pest megyei Herceghalmon együttműködési megállapodást írt alá Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával. Az első magyar fogászati turizmus-fejlesztési konferencián Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy az egészségturizmus kiemelt szerepet kap a Széchenyi Tervben. Az állam 31 milliárd forinttal támogatja az ágazat fejlesztését, de ez az összeg a későbbiekben a többszörösére emelkedhet.

Jogi válasz

Megfelelő jogi válasz készül a Jobbik Tiszavasváriban megalapított szervezetére - mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor azt mondta: kormányrendelet vagy törvény szükséges ahhoz, hogy az ilyen jellegű törekvéseket, ami az állami főhatalom gyakorlását magán- vagy pártkézbe próbálja vonni, megakadályozzák. A belügyminiszter arra reagált, hogy szerdán megalakult a Jobbik által csendőrségnek nevezett szervezet a szabolcsi településen, és Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta, hogy azt nem a rendőrség ellen, hanem annak kiegészítésére hozták létre.

Kész a tervezet

Elkészült az agrárkamarai törvény tervezete, a dokumentumot társadalmi vitára bocsátották. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a magyar mezőgazdaság valamennyi szereplője, az alapanyag-termelők, a feldolgozók és a kereskedők képesek legyenek összefogni. A politikus hozzátette: a törvénytervezet társadalmi vitája május 15-ig tart, a javaslatot az Országgyűlés még a nyári szünet előtt elfogadhatja.

Javult a helyzet

A tavalyinál valamivel kedvezőbb helyzetet tapasztaltak az élelmiszer-ellenőrök a húsvét előtti razziákon. A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy április 4-ike és 17-ike között a szakemberek csaknem 2800 ellenőrzést végeztek, elsősorban a húsvéti termékekre, a sonkára, a füstölt árura, a tojásra és az édességekre helyezték a hangsúlyt. 115 alkalommal összesen 8,6 millió forint bírságot szabtak ki. Kardeván Endre a leggyakoribb problémák között említette a szavatossági idő lejártát valamint a különféle higiéniai hiányosságokat.

Torlódások lehetnek

Nagy forgalomra számít a húsvéti ünnepek alatt a magyar-szerb határszakaszon a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Szenti Szabolcs szóvivő elmondta: az idén a pravoszláv és a katolikus húsvét is egy napra esik, ezért a röszkei határátkelőhelyen mindkét irányban nagy lesz a forgalom. Ugyanakkor felkészültek a hétvégi torlódásra, így annyi útlevélkezelőt állítanak szolgálatba, hogy az átkelő mindkét irányban teljes kapacitással működhessen.

Rangos FIFA-akkreditáció

Három magyar intézmény kapta meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának akkreditált tagja címet. Az egyik érintett intézet, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója, Varga Péter Pál az InfoRádióban elmondta: a központ mellett a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai kórházának ortopéd-traumatológiai osztálya és a Semmelweis Egyetem kardiológiai központja érdemelte ki az elismerést. A FIFA Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának jelenleg világszerte huszonkét intézmény a tagja, ebből három Budapesten található.

Harmadszor is Európa-bajnok Ungvári

Ungvári Miklós aranyérmes lett az Isztambulban zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon, miután a 66 kg-osok döntőjében legyőzte az azeri Tarjan Karimovot. Ungvári Miklósnak ez a harmadik Európa-bajnoki címe.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×