Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hetven rákosi viperát engedtek szabadon a Kiskunságban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hetven fokozottan védett rákosi viperát engedtek szabadon a faj egyik utolsó előfordulási helyén, a Kiskunságban. Az eddig mesterséges körülmények között nevelt kígyók a közel hatszáz egyedből álló, vadon élő állományhoz csatlakozhattak.

A tavaly szabadon engedett harminc kígyóval együtt így százra nőtt a védelmi programban nevelt, de már szabadon élő viperák száma - tájékoztatott közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A kígyók a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberei által kifejlesztett mesterséges telelőüregekben töltötték a hideg évszakot. Összesen tizenöt ilyen, több mint egy méter hosszú kerámia csövet helyeztek ki az állatok szabadon engedésére kijelölt területekre. Az, hogy a viperák alkalmazkodnak-e az új életkörülményekhez, több éven át tartó monitorozás eredményeképpen fog kiderülni.

A rákosi vipera 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába tartozik. Természetvédelmi értéke egymillió forint. Magyarországon csupán két területen, a Hanságban és a Kiskunságban maradt fenn természetes populációja.

Élettere nagy részének mezőgazdasági művelésbe vonása, kereskedelmi célú gyűjtése, illetve szándékos pusztítása miatt a faj a kihalás szélére került.

Hanganyag: Domanits András