eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tulassay: Mindig az egészségügyön verik el a port!

Az egészségügy a végét járja - mondta Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő hangsúlyozta: ha az ellátás finanszírozására a közforrások kevésnek bizonyulnak, kiegészítő forrásokat kell találni, vagy ki kell mondani, hogy a jelenlegi összegből csak egy szerény szolgáltatási csomagot lehet biztosítani.

Az elmúlt tizenöt-húsz évben, ha padlást kellett söpörni, két területet találtak meg: az egészségügyet és az oktatást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tulassay Tivadar, aki nem érti, miért éppen e szektorokat sújtja mindig a forráskivonás.

A Semmelweis Egyetem rektora úgy véli: ha a Széll Kálmán-tervben foglaltak szerint valóban elvonnak 120 milliárd forintot a gyógyszerkasszától, azt a pénzt valójában az egészségügytől veszik el. Ezzel a területre a jelenlegi 4,2 százalék helyett csupán GDP-je 4 százalékát fordítja majd az ország.

Pedig Tulassay Tivadar szerint az egészségügyi rendszer már most is a végét járja. A rektor az Egészségügyi Menedzserképző Központban, az európai mobilitás program keretében feldolgozott kérdőívekre hivatkozva elmondta: a mostani elsőéves medikusoknak hatvan, a hatodéves orvostanhallgatóknak pedig negyven százaléka nem Magyarországon akar dolgozni.

Ha bekövetkezik az elvonás, a mostaninál is rosszabb körülmények közé kerül az ellátás, és még kevesebb lehetőség áll majd a tanult orvosok előtt. Ez csak erősíti majd a motivációt az elvándorlásra, hiszen a doktorok számára nem csupán a magasabb jövedelem fontos, hanem az is, hogy máshol jobb szakmai körülmények között tanulhatnak, dolgozhatnak - fejtegette Tulassay Tivadar.

A rektor hangsúlyozta: ha az egészségügy finanszírozására a közforrások kevésnek bizonyulnak, kiegészítő forrásokat kell találni. Ez lehet járulékemelés, kiegészítő biztosítások bevezetése, vagy magánpénzek bevonása - a korábbinál jobban meghatározott keretek között.

Vagy ki kell mondani, hogy a jelenlegi összegből csak egy szerény szolgáltatási csomagot lehet biztosítani, hogy abból nem lehet mindenkit egyformán és magas szinten ellátni - jelentette ki Tulassay Tivadar. Nem lehet azonban a társadalom rossz egészségügyi állapotáért kizárólag az egészségügyet felelőssé tenni, és mindig azon elverni a port - fűzte hozzá.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×