eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mit lehessen otthonvédelmi lőfegyverként tartani?

Sörétes puska vagy revolver úgynevezett otthonvédelmi lőfegyverként tartására tett javaslatot az előző kormány idején létrehozott Fegyverügyi Civil Bizottság. Az Országgyűlés hétfőn alkotmányos joggá emelte az önvédelmet, a Belügyminisztérium pedig megkezdte az egyeztetést a szakmai szervezetekkel az új fegyvertörvényről. Puskát kaphat mindenki?

"Ha valakinek a tulajdonát támadás éri, akkor joga van a tulajdon védelmében annak elhárítására (...) és az önvédelem szabályait is pontosítjuk, illetve az alkotmányba foglaljuk." - ígérte korábban Lázár János fideszes frakcióvezető, majd hétfőn az Országgyűlés kormánypárti többsége az új alkotmány megszavazásával teljesítette is ezt az elvárást. Ebből sokan a fegyvertartás liberalizációját olvassák ki. Megkezdődött a vita: kapjanak-e fegyvert az emberek?

A kriminálpszichológus szerint inkább ne. Bár azt Bilkei Pál is elismeri, hogy a bűnözőket visszatarthatja, ha tudják: az áldozatnál lőfegyver lehet. Feltéve persze, ha az illető használni is tudja. A szakember szerint akkor lehet visszatartó ereje a fegyvertartásnak, hogyha kialakul mellé egy oktatási forma, egyfajta gyakorlat.

Kapecska Attila önvédelmi oktató is azt vallja, hogy csak az ne fusson el, aki élni tud új alkotmányos jogával. Szerinte kevesen lesznek ilyenek. Miként hangsúlyozta, törvény ide vagy oda, nem hiszi, hogy az emberek felállnak a tévé mellől, és az önvédelem fejlesztésébe fektetnének új energiákat.

Lövétei István alkotmányjogász nem tulajdonít különösebb jelentőséget az önvédelem alaptörvénybe emelésének. Úgy véli, "ez a szövegrész nem más, mint felhívás, figyelmeztetés arra, hogy létezik ilyen, de közvetlen gyakorlati jelentősége nincs."

De mit akar a kormány? Ezt egyelőre nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy a Belügyminisztérium még ebben a félévben elkészíti a fegyvertartás teljesen új szabályrendszerét - ezt a tárca helyettes államtitkára mondta az InfoRádióban.

Eiselt György hozzátette: a felülvizsgálat a tiltott fegyverkereskedelem ellen küzdő ENSZ és az egységes szabályozást sürgető Európai Unió elvárásai miatt szükséges, tehát független az új alaptörvénytől.

Figyelembe vesznek viszont minden álláspontot: például az előző kormány idején létrehozott Fegyverügyi Civil Bizottság indítványát is. Ez a testület azt javasolja, hogy az állampolgárok "otthonvédelmi lőfegyverként" sörétes puskát vagy nagyobb méretű, rejtve nem viselhető revolvert tarthassanak lakásukban.

Eiselt György ezt is elképzelhetőnek tartja, bár a kép nem olyan egyszerű, miként az első hallásra tűnik. A helyettes államtitkár elmondta: a fegyvertartásnak mindenhol szigorú feltételei vannak: mint például a kor, gyakorlat, elmeállapot vagy büntetlen előélet.

Hozzátette: a tárca ezt a bizottság indítványát is megfontolja, miközben előkészíti az új fegyvertörvényt. A politikus megjegyezte, sok minden el tud képzelni, egyet nem: hogy ne legyen rend.

Az állampolgárok most szeretnék tudni, hogy nálunk is az lesz-e, mint az Egyesült Államokban: ha valaki illetéktelenül belép a portájukra, akkor azt akár fejbe is lőhetik.

A helyettes állampolgár ezt itt kizártnak tartja. Azt mondta, Európában vagyunk, ahol más joggyakorlat alakult ki. A jogtalan támadás fogalma valamilyen formában bizonyára megjelenhet, hiszen egyébként sok minden másra is használható lenne a fegyver, és ezt egyetlen jogalkotó és politikus sem szeretné

Az új fegyvertörvény januárra készül el. Az már biztos, hogy a fegyverek - és nem az engedélyek! - nyilvántartása a gyártásuktól a megsemmisítésükig sokkal egységesebb és szigorúbb lesz, mint eddig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×