eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ipsos: A választók csaknem fele tanácstalan lenne

A választók csaknem fele nem menne el szavazni, vagy tanácstalan lenne, hogy mely pártra adja le a voksát, ha most vasárnap lennének a választások - állapította meg az Ipsos áprilisi kutatása. A felmérést végző cég véleménykutatási igazgatója szerint az ötven százalékos bizonytalanság szokatlan a választások után egy évvel. Az eddigi tapasztalatok alapján ez az arány ilyenkor általában egyharmados - jegyezte meg Závecz Tibor.

Az összegzés szerint a Fideszre a választókorú népesség 26 százaléka szavazna, az MSZP-t 12 százalék támogatná. A Jobbikra a választók 8, az LMP-re pedig 4 százalék szavazna - közölte a Népszabadság.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 54, az MSZP 20, a Jobbik 17, az LMP pedig 5 százalékon áll.

A felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a középrétegekben a legerősebb, de a fölött is az átlagosnál kedvezőbbek a párt pozíciói. "A nyugdíjukból élők, a munkaerőpiac rosszul fizetett állásaiba kényszerülők körében érzékeny veszteségeket szenvedett a kormánypárt" - írta a lap.

Az előbbi csoportokban továbbra is a nagyobbik kormánypárt vezet, azonban a 60 év felettiek körében - a múlt hónaphoz hasonlóan - már csak a második helyen áll a szocialista párt mögött. Ebből a csoportból az MSZP-t 21, a Fideszt viszont csak 13 százalék támogatná - olvasható az összegzésben.

Az Ipsos kutatása szerint a társadalmi rétegek többségében a Fidesz a legerősebb, az MSZP a második, a Jobbik pedig a harmadik. A 30 év alattiak közül viszont a Jobbikot kétszer annyian támogatják, mint az MSZP-t, az előbbi 12, az utóbbi pedig 6 százalékon áll.

A budapestiek és a felsőfokú végzettségűek körében az LMP-re többen szavaznának, mint a Jobbikra. Az LMP-re a fővárosiak 8 százaléka, míg a Jobbikra csak fele ennyien, a választók négy százaléka voksolna. Az LMP-t a felsőfokú végzettségűek 12, a Jobbikot 5 százalékuk támogatná - közölte a Népszabadság.

A lapban nem szerepel, hogy pontosan mikor, milyen módszerrel és hány ember megkérdezésével készült a közvélemény-kutatás.

Nem pártoltak át - elfordultak

Az Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint az ötven százalékos bizonytalanság szokatlan a választások után egy évvel. Az eddigi tapasztalatok alapján ez az arány ilyenkor általában egyharmados - jegyezte meg

Úgy tűnik viszont, tette hozzá a szakember, hogy a kormánypárt támogatottságának januártól márciusig tartó csökkenését nem tudták a maguk javára fordítani az ellenzéki pártok. Az eddigi kormánypárti szavazók így nem tudtak hová hátrálni, hanem elfordultak a politika jelenlegi szereplőitől - vélekedett Závecz Tibor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi hónapban ez a folyamat megállt.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×