Tölgyessy Péter: A válság ki fog terjedni közjogi berendezkedésre

Infostart
2011. április 19. 05:58
Azoknak, akik szeretik Orbán Viktort, és hisznek a kormányfőnek, nekik ez egy ünnep, Magyarország megújulásának napja. Az ország másik fele viszont gyásznapra gondol, hogy most kezdődik valami, ami miatt félárbócra kell ereszteni a zászlókat, és semmi sem úgy lesz ahogy eddig volt. Ezzel kezdte előadását Tölgyessy Péter politológus az elfogadott alkotmány értékelésekor.

Az alkotmányozás normális időszaka az, amikor háború vagy forradalom miatt összeomlik a régi rendszer. Ilyenkor rá vannak kényszerítve ez Magyarországon nincs meg. Ez '89-ben volt így, 1990-től normál működése van a magyar politikai rendszernek - mondta Tölgyessy Péter.

A politikai elemző szerint a jobboldalon hallatlanul sokan csalódottak, mert sok jobboldali alapérték nem került be az alkotmányba. Volt néhány alapállítás, amelyhez jobboldali gondolkodók kötődtek, az egyik ilyen a közvetlen köztársasági elnök választás, a másik ilyen a kétkamarás parlament, de egyikből sem lett belőle semmi.

Tölgyessy Péter kiemelte, hogy az alaptörvény szavainak a 80 százaléka a 1989-es alkotmányból származik, megdöbbentően kevés a közvetlen változtatás. A döntő ok szerinte, hogy a jogalkotókban nem volt alkotmányozó fantázia, igyekeztek a bevált elemeknél maradni, igaz eközben lett sok új eleme, és eközött van néhány rendkívül problematikus része az alaptörvénynek.

Magyarország hosszú évek óta óta súlyos válságban van, most ez a válság ki fog terjedni közjogi berendezkedésre, ez a legfőbb baja az alkotmányozásnak. Eddig is bírálták az államfő vagy AB döntéseit, nyíltan azonban nem támadták, de Magyarországon ezzel az új közjogi rendszerrel egy új területen folytatódik a küzdelem - fejtette ki az alkotmányjogász.

Tölgyessy Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a dokumentum szerint Magyarországon a jogfolytonosság a német megszállással megszakadt, és 1990-től, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától él újra.

A kétharmados törvények kiterjesztésével, az adótörvények alakjai, az állami vagyonra és a nyugdíjra vonatkozó törvények alapjai, a gyerekek utáni adólevonás törvényei mind kétharmadossá válnak, ami azt jelenti, hogy egyharmad ellenére nem változtathatók meg, tehát lehetetlenné válik a választói akarat alapján való kormányzás - jelentette ki.

A politikai elemző beszélt arról is, hogy jelentős választójogot kapnak azok az állampolgárok, aki nem élnek Magyarországon. Annál rettenetesebbet nehezen lehet elképzelni, hogy hosszú időn át a határon túliak döntik el az itt élők akarta ellenére, hogy ki legyen kormányon tette hozzá Tölgyessy Péter, aki úgy véli, ennél biztosabban semmi nem bonthatná meg a magyarok közötti kapcsolatot.

Minden kerete megmarad a demokratikus jogállamnak, de ezentúl az intézményrendszer egyetlen kormánytöbbség szállja meg, példatanul hosszú időre. Ez hallatlan nagy hatalom koncentrációt jelent a Fidesz számára, de második látásra az ilyen alkotmányok vannak kitéve leginkább annak, hogy erővel szétverik - jegyezte meg.

Tölgyessy Péter szerint az egész berendezkedés sorsa a magyar gazdaságon múlik. Fontos lesz, hogy élünk a lehetőségekkel, hiszen most kedvezőbbek a feltételek, az ország nem a Varsói Szerződés, hanem az Európai Unió tagja, minden azon múlik, hogy mi mit akarunk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tölgyessy Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást