Lázár János: A mindennapokra is hatással lesz új alkotmány

Infostart
2011. április 19. 19:07
A mindennapokra is számos hatása lesz az új alkotmánynak, mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Példaként említette, hogy szociális segélyt csak az kaphat, aki dolgozik.

Az embereket nem érdekli a 38 oldalas alkotmány minden egyes mondata, de vannak olyan kérdések (a munka világa, az államadósság, a gazdasági stabilitás, a közpénzügyek kiszámíthatósága, az ország versenyképessége, az életfogytig tartó szabadságvesztés, a nemzeti vagyon kérdése), amelyek foglalkoztatják az állampolgárokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz frakcióvezetője, aki hozzátette: a kormány kötelessége most az, hogy a következő hónapokban ráirányítsa arra a figyelmet, hogy az alkotmány a hétköznapokat befolyásolja.

Az előző húsz év kudarcai nagy mértékben írhatók az alkotmányos berendezés játékszabályainak a rovására, és a következő húsz év sikeressége is múlhat azon, hogy a mostani alkotmány mit tartalmaz - véli Lázár János, aki szerint több fontos kérdésben is lesznek a mindennapi életre gyakorolt hatásai a hétfőn elfogadott új alaptörvénynek.

Kiemelte, hogy 2012. január 1-je után olyan változások lesznek, amelyek az új alkotmányhoz kapcsolódnak. Az alaptörvényből lesz levezethető például az, hogy a szociális segélyért cserébe dolgozni kell, mert az alaptörvény kimondja: a magyar gazdaság alapja az értékteremtő munka, és annak jár szociális gondozás és felelősségvállalás, aki dolgozik.

A fideszes politikus hangsúlyozta: az új alkotmány az ország megváltoztatásának első, de nem végső lépése, hiszen ide tartozik a Széll Kálmán- és a Széchenyi-terv is, amelyekkel több százezer ember közfoglalkoztatását célozza meg az állam.

Lázár János elmondta azt is, hogy az új alkotmány szabályai lesznek érvényesek a jövő évi költségvetésre. Ez lesz az első olyan büdzsé, amely világossá teszi, hogy nem lehet felelőtlen politikát folytatni, mert a gazdasági stabilitás és kiszámíthatóság és a költségvetés kiszámítható viszonyai felülír minden szabályt. Nem lesz olyan, hogy a választási kampány közeledtével belenyúl a kormány a szociális kasszába, és milliárdokat kioszt az embereknek - fogalmazott a frakcióvezető.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint!

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lázár János az alkotmány hatásairól (részlet)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást