Megkezdte mai munkáját az Országgyűlés

Infostart
2011. április 18. 11:15
Az Országgyűlés ülése az LMP frakcióvezetőjének napirend előtti felszólalásával kezdődik. Schiffer András az alkotmányosság felszámolásáról beszél.

A kormánypártok véleményét a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának irányítójától, Lázár Jánostól halljuk. A Jobbik frakcióvezetője, Vona Gábor azt a címet adta a mondandójának, hogy "közbizonytalanság", tehát ő valószínűleg nem az új alkotmányról szónokol, hanem a gyöngyöspatai konfliktus parazsát tartja izzásban. Napirend után a fideszes Babák Mihálytól hallunk az új alaptörvényről.

A jobbikos Németh Zsolt a "modern feudalizmusról", frakciótársa, Ferenczi Gábor pedig a "Kárpát-medencei őskori műveltségekről" osztja meg gondolatait a Tisztelt Házzal és a nemzet rá figyelő részével.

Ez a nap más, mint a többi: a szokásos menetrendet felborítva a kérdéseket az azonnali kérdések és az interpellációk követik, de a téma továbbra sem az alkotmány lesz. Magyarország alaptörvényének elfogadását záróvita előzi meg, mert Lázár János fideszes frakcióvezető 16 módosító indítványt nyújtott be.

Az új alkotmány elfogadásához a képviselők kétharmadára van szükség, a Fidesznek és a KDNP-nek kényelmes többsége van. Az MSZP és az LMP nem vesz rész a szavazáson, a Jobbik frakciójának tagjai pedig nemmel voksolnak majd Magyarország alaptörvényére. Az InfoRádió folyamatosan, élőben tudósít az alkotmányozó törvényhozás munkájáról.