Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ-főtitkár Budapesten: "Önök a modern világ hősei"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország soros uniós elnöki tisztségéhez kapcsolódóan folytatott megbeszéléseket hétfőn Budapesten az ENSZ főtitkára, hangsúlyozva, a világnak és Európának "elképesztő kihívásokkal" kell szembenéznie. Ban Ki Mun tárgyalt Schmitt Pál köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel, majd előadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián.

Ban Ki Mun, miután találkozott a köztársasági elnökkel, sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország az ENSZ dinamikus tagja, aktív szerepet vállal a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának és nőkkel foglalkozó szervezetének munkájában, bőkezűen támogatja a nemzetközi békefenntartó küldetéseket, a többi között Cipruson, Nyugat-Szaharában és Afganisztánban.

Az ENSZ sorrendben nyolcadik főtitkára történelminek nevezte a soros magyar EU-elnökséget, utalva arra, hogy a világnak és Európának "elképesztő kihívásokkal" kell szembenéznie, és mennyire fontos a régióbeli integráció elmélyítése.

Magyarország figyelemreméltó átalakuláson ment keresztül az elmúlt két évtizedben, a kommunizmusból átlépett a demokráciába, a Varsói Szerződést maga mögött hagyva eljutott a modern Európába, "és ehhez a változáshoz jelentős kihívásokat kellett leküzdeni" - mondta.

Ban Ki Mun szólt a magyar médiatörvényről és az alkotmányozásról. Mint mondta, a szabad véleménynyilvánítás az ENSZ alapelvei közé tartozik, és az új médiaszabályozásnak meg kell felelnie az európai fősodorba tartozó törvényeknek. "Bízom benne, hogy a magyar kormány nem fog meginogni, amikor a véleménynyilvánítás szabadságának teljes mértékű biztosításáról van szó" - mondta.

Kifejtette, tudja, hogy Magyarországon és külföldön aggodalmak fogalmazódtak meg az új alaptörvényt illetően. "Ezért nagyra értékelném, ha a magyar kormányzat bizonyos kérdésekben tanácsot és ajánlásokat kérne másoktól, egyrészt Magyarországon belül, másrészt az Európa Tanácstól és az ENSZ-től" - mondta.

Az '56-os példa

Ban Ki Mun a Külügyminisztérium és a Magyar ENSZ Társaság által szervezett eseményen hangsúlyozta: a nemzetközi közösség kötelessége, hogy segítséget nyújtson az észak-afrikai államoknak, és az Európai Uniónak ebben vezető szerepet kell vállalnia. "Úgy vélem, elérték álmaikat, ám ha nem segítünk nekik, álmaik nem válhatnak tartósan valóra" - mondta.

A nemzetközi közösség és az ENSZ kötelességének nevezte a polgári lakosság megvédését a saját kormányuk által alkalmazott erőszakkal szemben. A civilek védelme a világszervezet fontos küldetése - hangsúlyozta.

A dél-koreai diplomata felidézte, hogy az 1956-os forradalom idején 12 éves diákként Dag Hammarskjöld akkori ENSZ-főtitkárnak címezve egy levelet olvasott fel, azt szorgalmazva, hogy a világszervezet nyújtson segítséget a magyaroknak. Elmondta, ennek elismeréseként a forradalom 50. évfordulója alkalmából létrehozott Szabadság hőse emlékérmet adományozták neki 2006-ban.

Úgy fogalmazott: "Önök a modern világ hősei, hosszú, történelmi utat tettek meg, és egy demokratikus, virágzó társadalmat építettek fel". A világszervezet főtitkára nagyra értékelte, hogy több száz magyar vesz részt az ENSZ békefenntartó küldetéseiben, egyebek között Cipruson, Libanonban és Nyugat-Szaharában.

Példaként beszélt a gyerekkatonák leszerelésében segédkező Papp István dárfúri magyar ENSZ-békefenntartóról, akit tavaly fegyveresek raboltak el és csaknem száz napig tartottak fogva. Elmondta, irodájában fogadta a békefenntartót, aki azt mondta neki, még dolga van. Jelenleg a földrengés sújtotta Haitin folytatja munkáját.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa