eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

Elfogadta az Országgyűlés az új alaptörvényt - a nap hírei

Elfogadta Magyarország új, január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét az Országgyűlés. A javaslatra 262-en szavaztak igennel, 44-en nemmel, egy képviselő tartózkodott.

Megszavazták az új alkotmányt

Elfogadta Magyarország új, január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét az Országgyűlés. A javaslatra 262-en szavaztak igennel, 44-en nemmel, egy képviselő tartózkodott. Kövér László házelnök a voksolás után történelmi pillanatnak nevezte az új alkotmány jóváhagyását, és úgy vélte: a megszavazott alaptörvény megteremti a történelmi folytonosságot, és lezárja a rendszerváltás folyamatát. Az alkotmányt Schmitt Pál köztársasági elnök várhatóan április 25-én, húsvéthétfőn, ünnepélyes keretek között írja alá. --Mesterházy Attila, az MSZP elnöke korábban illegitimnek és ideiglenesnek nevezte az új alaptörvényt, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig úgy vélte: a kormánypárti alkotmány nem akadályozza meg a többség zsarnokságát, és nem őrzi meg a jogbiztonságot, illetve az emberek választási szabadságát.

Ban Ki Mun méltatta a magyarokat

Magyarországnak az ENSZ-ben betöltött dinamikus szerepét méltatta a szervezet főtitkára, miután fogadta őt Schmitt Pál államfő. Ban Ki Mun Magyarország soros uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan tárgyalt Budapesten. Schmitt Pál közölte: Magyarország pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági helyére 2012-13-ban. Úgy vélte: erre reális esély van, és a megvalósítást segítheti a jelenlegi soros magyar uniós elnökség is. A kormányfő az európai romastratégia elfogadásának fontosságáról beszélt az ENSZ főtitkárával folytatott tárgyalásain. Orbán Viktor, mint az unió soros elnökségét ellátó Magyarország kormányfője, arról is tájékoztatta Ban Ki Munt, hogy az Európai Tanács következő ülésén foglakozik a migráció ügyével, valamint hogy a világ segélyezésének 60 százalékát az Európai Unió biztosítja.

Csúcson a benzinár

Szerdán bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL; a gázolaj ára nem változik - értesült a portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagára ezzel 384-385 forintra, új történelmi csúcsra nő, a gázolajé 374-375 forint marad.

Maradt az alapkamat

Nem változtatott a 6 százalékos alapkamat szintjén a jegybank monetáris tanácsa; a döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Április már a harmadik hónap, amikor a testület nem változtatott a jegybanki alapkamaton, ezt megelőzően, november és január között összesen 75 bázisponttal emelkedett a ráta.

Legtöbben felvennék a reálhozamot

A magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjbiztosítóhoz visszalépők 95-96 százaléka készpénzben szeretné felvenni a reálhozamot - közölte több százezer nyilatkozat feldolgozása alapján a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. Juhász Istvánné hozzátette: 3-5 százalék között van azok aránya, akik önkéntes nyugdíjpénztárba irányítják a nyugdíjcélú megtakarításukat, a többiek pedig a társadalombiztosítási egyéni számlájukra kérik a pénzt.

Sok a felszámolás

Márciusban egy hónap alatt 11,3 százalékkal, 334-re emelkedett a felszámolások száma az építőiparban; ez 7 százalékkal alacsonyabb a 2010 márciusi adatnál - közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Az év első három hónapjában az építőiparban összesen 904 cég dőlt be, 3,4 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakánál.

Itt az ÉV Kórháza

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet nyerte az idén az Év kórháza díjat. A Magyar Kórházszövetség és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ötmillió forint pénzjutalommal járó elismerését két kategóriában osztották ki. Az 1251 ágyas Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórház az 500 ágy feletti egészségügyi intézmények között lett az első. Az 500-nál kevesebb ággyal működő kórházak közül a Nagykőrös Város Önkormányzat Rehabilitációs Szakkórháza és Rendelőintézete kapta az elismerést.

Hazahozták a Fenyő-gyilkosság gyanúsítottját

Vasárnap hozta haza a Nemzeti Nyomozó Iroda Jozef Rohácot, akit egy idehaza kiadott európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe február közepén Szlovákiában - erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság. A magyar hatóságok eddig nem hozták nyilvánosságra, miért körözik a férfit, de ügyvédje korábban azt mondta: Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásával gyanúsítják. Fenyő Jánost, a Vico Rt. tulajdonosát 1998. február 11-én lőtték le Budapesten. A rendőrök egy közeli kapualjban megtalálták a gyilkos által viselt kabátot, sapkát és géppisztolyát. Korábban a Blikk azt írta: megegyezik Jozef Rohác DNS-ével a gyilkosság közelében talált tárgyakról vett minta. A lap úgy tudja: a nyomozók sejtése szerint a férfi közvetítő volt a megbízó és a bérgyilkos között, akinek ő adta a fegyvert is.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×