A Norvég Alapból 275 millió forintot kaptak zöld civil szervezetek

InfoRádió / MTI
2011. április 18. 16:33
Összességében mintegy 275 millió forintot kaptak magyar zöld civil szervezetek programjaik finanszírozására a Norvég Alapból - közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Az államtitkár a 2007-ben kezdődött program záró rendezvényén elmondta: a 6 milliárd forint összértékű program finanszírozási forrásaiból 54 környezet- és természetvédelemmel foglalkozó magyar szervezet kapott pénzt. A forrásokra pályázók közül - mivel nem feleltek meg a feltételeknek - több mint kilencvenet elutasítottak.

A program célja az volt, hogy a pályázaton nyertes magyar zöld szervezetek részvétele erősödjön a döntéshozatali eljárásokban. Emellett a civilek a társadalom környezettudatos magatartásának formálását is segítsék tevékenységükkel.

Az államtitkár jelezte: a környezettudatos szemléletformáláson belül fontosnak tartja a környezeti nevelést és a különféle továbbképzéseket, mivel ezeken keresztül érhető el, hogy széles társadalmi csoportokhoz jussanak el - a fiataloktól az idősebbekig - a környezet- és természetvédelem sokrétű információi.

Illés Zoltán beszélt arról is, hogy a vidékfejlesztési tárca költségvetéséből az idén mintegy 180 millió forintot kapnak - pályázat útján - a zöld civil szervezetek. A forrásokat a nyertes pályázók várhatóan egy-másfél hónapon belül megkapják.

Hozzátette: szeretné elérni, hogy a források egy részét a nyertesek ne csak a programok finanszírozására, hanem a működési költségek fedezésére is felhasználhassák.

A Norvég Alap természet- és környezetvédelmi záró rendezvényén több nyertes pályázatot is bemutattak. Így egyebek mellett ismertették az Abaúj és Zemplén természeti értékeit ismertető és feldolgozó program eredményeit, az "Év madara" program végrehajtását, valamint az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület információs adatbázisának létrehozását.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Illés Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást