eur:
393.67
usd:
369.07
bux:
65762.96
2024. április 23. kedd Béla

Újraindult a bontási törmelék szállítása Devecserben

Újraindult a devecseri házak bontási törmelékének beszállítása az ajkai timföldgyár VII-es tározójába; a mezőgazdasági területekről összegyűjtött vörösiszap szállítása - a gépkarbantartások befejezése után - hétfőn folytatódik a tavaly októberi katasztrófával érintett településeken - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka

Muhoray Árpád elmondta, az eső miatt csütörtök reggel leállították a szennyező anyag beszállítását, de szombaton már több mint ötezer köbméter vörösiszapos földet juttattak vissza a timföldgyár területén kijelölt lerakóba.

A parancsnok közlése szerint a teherautók vasárnaptól újra hordják a bontási törmeléket, és a gépkarbantartást követően hétfőn az elöntött mezőgazdasági területekről is újraindul a szállítás. Hozzátette: a lakóparkok építése Kolontáron és Devecserben is az ütemterv szerint halad, az alapja a Somlóvásárhelyen épülő házaknak már kész. A jelenlegi állapot szerint - a Belügyminisztérium által megbízott jogászcsoport még egyeztet a károsultakkal - a három településen összesen 109 új ház épül.

Muhoray Árpád szólt arról is, hogy az új tulajdonosoknak szervezett szombati látogatói napon több mint kétszáz család nézte meg épülő házát. Közölte, hogy az iszapömlés miatt bontásra kijelölt 262 devecseri ingatlan 40 százalékát, 104 házat már elbontottak, az épülő emlékpark helyén a bontási ütemterv szerint május 20-ig kell végeznie a kivitelezőnek.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A kormány ez év június 30-ig meghosszabbította a Veszprém megyére korábban kihirdetett veszélyhelyzetet, ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×