Érzékelhetően nőtt a hajléktalanok száma

Infostart
2011. április 16. 20:33
A Menhely Alapítvány igazgatója szerint az idei téli időszakban sokkal több volt a hajléktalan, mint korábban. Aknai Zoltán annak kapcsán beszélt erről, hogy április 15-én a nyári időszakra bezárták férőhelyeiket. Az igazgató hozzátette: a főváros megvonta az összes civil szervezettől a támogatást, ezért egyelőre nem tudják, hogy a jövőben hogyan és hány hajléktalant fognak tudni ellátni. Az önkormányzattal csak augusztusban egyeztetnek.

Április 15-ig tartottak nyitva azok az időszakos férőhelyek, amelyekre a téli hidegben be lehetett szállítani az utcán élő embereket. Nyáron ezek a szállók teljesen bezárnak - mondta az InfoRádiónak a Menhely Alapítvány igazgatója, aki hozzátette: a mostani téli időszakban 204 embert szállítottak férőhelyre.

Ez az előző évekhez képest magas szám, és idén fordult elő először az a helyzet, hogy minden férőhely betelt, sőt az összes szálló száz százalék felett teljesített - emelte ki Aknai Zoltán. A legnagyobb nehézség az, hogy a hajléktalanokat kórházba szállításuk és felépülésük után nem lehet hol elhelyezni. Nincsen számukra olyan intézmény, amely biztosítaná lakhatásukat és az ápolásukat, mert ez a szolgáltatási típus teljesen hiányzik.

Az igazgató szerint óriási problémát jelent az is, hogy a főváros felmondta az összes civil szervezettel az együttműködési megállapodást, és jelentős forrásmegvonást helyezett kilátásba. A Menhely Alapítványtól 82 millió forintot von el Budapest önkormányzata, de az alapítvány megpróbál letenni az asztalra egy olyan tervet, amellyel pótolni lehet a kieső forrásokat - fűzte hozzá

Augusztusban várható, hogy a főváros dönt arról, milyen együttműködéseket támogat majd. Ez az időpont Aknai Zoltán szerint meglehetősen kései, mert a téli krízisellátásra való felkészülést tavasszal el kell kezdeni.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást