Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szabó Máté: Megoldásokban nem bővelkedünk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint komoly kihívások elé állítja majd a mostani intézményrendszert az időskorúak arányának növekedése. Szabó Máté az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a gyermekjogok érvényesülésénél is hiányosságokat tapasztalt az elmúlt évi vizsgálatai során.

Új igényeket támasz, problémákat vet fel az élet meghosszabbodása, és kérdés, hogy ezekre felkészült-e az intézményrendszer - mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az ombudsman hozzátette: a díjrendszerek már most is túlterheltek, és egyelőre nem lehet tudni, hogy az átalakítások hatására azok fenntarthatóvá válnak-e, képesek lesznek-e biztosítani az időseknek a megfelelő életminőséget.

A gyerekek védelmét célzó jelzőrendszer működésének lassúságát, nehézkességét is kritizálta az országgyűlési biztos, megjegyezve: gondot jelent az is, hogy a különböző hatóságok is csak hosszú idő után osztják meg egymással a releváns információkat. Így például a munkaügyi felügyelőség csak nagyon sokára közli a gyermekvédelemmel, hogy gyermekmunkásokra bukkant valahol.

Ritkaságuk miatt az ilyen helyzetek kezelésére egyébként sincsen megfelelően felkészülve a gyermekvédelmi rendszer - fűzte hozzá Szabó Máté, aki az abban dolgozók hanyagságát is kifogásolta.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd