Így kell felhasználni a forrásokat az egészségügyben

Infostart
2011. április 15. 18:30
A népegészségügyi mutatók alapján felállított prioritásokra kell fordítani a rendelkezésre álló szűkös forrásokat - hangzott el az uniós egészségügyi bizottságok elnökeinek találkozója után.

A biztosítók versenye, a páciensek szabad orvos- és intézményválasztása, az új diagnosztikus és terápiás technológiák bevezetése és a prevenció mind olyan eszköz, amely - a hiedelmekkel ellentétben - nem csökkenti az egészségügyi kiadásokat - mondta Mikola István OECD-nagykövet az uniós egészségügyi bizottságok elnökeinek találkozóján.

Az Országgyűlés szakbizottságának korábbi elnöke szerint egyetlen módszer létezik ebben a helyzetben a kiadáscsökkentésre, ez pedig az, hogy a népegészségügyi mutatók alapján felállított prioritásokra kell fordítani a rendelkezésre álló szűkös forrásokat.

Szócska Miklós az InfoRádió kérdésre válaszolva elmondta: a kormány pontosan ezen az úton halad, gyűjtik az adatokat, így a következő években pontosan meghatározhatóak lesznek a prioritások.

A bizottsági ülésen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter arról beszélt, hogy szemléletváltásra van szükség, az egészségügynek, az oktatásnak valamint a civil szervezeteknek össze kell fogniuk annak érdekében, hogy az egészségnevelés nagyobb szerepet kapjon a gyerekek és a felnőttek életében is.

John Dalli uniós biztos, aki ugyancsak részt vett a találkozón, kiemelte, hogy az Európai Bizottság több egészségügyi tárgyú javaslaton és törvénytervezeten dolgozik. A dohányzás esetében szigorúbb szabályokat hoznának az ízesített-, valamint az új dohánytermékekkel szemben, így például az eperízű cigarettával, az e-cigivel vagy a nikotinos cukorkával kapcsolatban.

Hozzátette: az e-egészségügy fejlesztésére is hangsúlyt helyeznek, ami szerinte a páciensek számára jobb szolgáltatást tud nyújtani a gazdaság számára fenntarthatóbb módon. Ezzel kapcsolatban elmondta: az Európai Bizottság kidolgozott egy irányelvet, amelyet 2013-ig minden tagállamnak át kell vennie. John Dalli kijelentette: a testület azt az ambiciózus célt tűzte maga elé, hogy két évvel emeli az európai polgárok aktív és egészséges éveinek a számát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást