eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Halmai Gábor: Az alkotmánytervezet semmilyen szempontból nem semleges

Meghatározhatatlan értékeket képvisel a kormánykoalíció alkotmánytervezete, és nem felel meg a semlegesség elvének, mondta Halmai Gábor alkotmányjogász a Jövőképp - Fiatalok Magyarországért Egyesület által szervezett előadásán.

Halmai Gábor szerint az új alaptörvény szakítana a modern liberális alkotmányos demokráciák értékeivel, és ehelyett olyanokat képvisel, amelyek egyrészt meghatározhatatlanok, másrészt kifejezetten nem a liberális demokráciák értékei.

Az alkotmányjogász úgy gondolja, hogy az új alkotmány már nem lenne semleges sem ideológiai, sem világnézeti, sem vallási szempontból. Például a kereszténységre utaló rész kizárja azokat, akik nem keresztények.

Értelmezhetetlen szerinte, hogy az új alkotmány preambuluma keletkezésétől számítva hatályon kívül helyezi a 49-es alkotmányt.

Hozzátette: nehezen értelmezhető a történeti alkotmány fogalma is. Példaként rákérdezett, hogy vajon figyelembe kell-e venni a zsidótörvényeket, amelyek szintén a történeti alkotmány keretében születtek.

Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alelnöke azt mondta, az alaptörvény a történeti alkotmány vívmányait említi, és a zsidótörvényeket nem lehet vívmánynak tekinteni.

A történeti alkotmányt értelmezési keretnek kell tekinteni, és korábban is volt már példa arra, hogy bizonyos esetekben akár római kori jogokat tekintettek mérvadónak - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a kereszténység nem hitbeli kategóriaként szerepel a preambulumban. Szerinte a kereszténység magyar történelemben játszott szerepét egy ateista is elismeri, emellett a bevezető elismeri a kereszténytől eltérő vallási meggyőződéseket is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×