Tamás Gáspár Miklós: Zűrzavar sülhet ki a kormány gazdaságpolitikájából

Infostart
2011. április 14. 06:06
Az elosztási harcban rendkívül ügyes a jobboldal, de akár jól, akár rosszul csinálja, nem lehet többet elosztani - vélte Tamás Gáspár Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában. A filozófus szerint a kormány gazdaságpolitikájának az eredménye zűrzavar lehet.

A szociáldemokrata pártok nemcsak Magyarországon, de másutt is rosszul állnak, ám az előző kormánypárt, az MSZP tönkretétele rendkívüli, máshol ez a folyamat ilyen mértékben nem volt jellemző - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tamás Gáspár Miklós, aki szerint az ország nemcsak hogy kormánypárti, de jobboldali lett a Jobbik táborával együtt.

Az elosztási harc egyben legitimációs harc is, amelyben a magyar jobboldal rendkívül ügyes volt. Lényegében azt hangoztatta, amit az Egyesült Államokban a Tea Party: azokat az emberek támogatjuk, akik keményen dolgoznak, tisztességesen élnek, fenntartják a rendet, kitakarítják az udvarukat, iskolába íratják gyerekeiket - tette hozzá a filozófus.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a kormány gazdaságpolitikájából, úgy fogalmazott: akár jól, akár rosszul csinálják, nem lehet többet elosztani, így ebből csak zűrzavar sülhet ki. Lehetséges egy észak-afrikaihoz hasonló zűrzavar, amely alapvetően politika nélküli, nagyjából demokratikus érzületre támaszkodó elégedetlenséget jelent, és szétzúzza az államapparátust.

A másik lehetőség, hogy felülkerekednek a hagyományos emancipatórikus mozgalmak, erre azonban Tamás Gáspár Miklós kevés esélyt lát. Szerinte bekövetkezhet egy szélsőjobboldali áttörés is, de hozzátette: Magyarországon ennek a tábornak nincsenek karizmatikus vezérei.

A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja, hogy egy sokszínű, zűrzavaros és jelentékeny elégedetlenség alakul ki az elosztási kérdések és az életforma kérdései körül.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.