Navracsics: Nehéz tárgyalás lesz az amerikaiakkal az adatvédelmi egyezményről

Infostart
2011. április 14. 14:40
Megindult a tárgyalássorozat az adatvédelmi keretegyezményről az EU és az Egyesült Államok között, de lezárni a magyar soros elnökség nem tudja a kérdést - fogalmazott Navracsics Tibor az uniós és az amerikai bel- és igazságügyi miniszterek találkozóján, Gödöllőn.

Nehéz tárgyalás lesz az Európai Unió és az Egyesült Államok között az adatvédelmi keretegyezményről - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügy miniszter a gödöllői miniszteri tárgyalás végén.

A miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint a tárgyalás novemberben vagy decemberben folytatódik Washingtonban, tehát a keretegyezmény kialakítása már a következő, azaz a lengyel soros elnökségre marad.

A találkozón felmerült a vízumkötelezettség kérdése is, amelyben Lengyelország - amely miniszteri szinten ugyancsak képviselteti magát a gödöllői találkozón - ugyancsak érintett, hiszen míg a magyarok vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, addig Lengyelország vízumköteles.

Navracsics Tibor elmondta továbbá, hogy a miniszterek áttekintették azt is, hogyan tudnánk kiszélesíteni az együttműködést az észak-afrikai helyzettel kapcsolatban.

Erről Robert Wainwright, az Europol igazgatója úgy nyilatkozott: az Észak-Afrikából érkező menekültáradat komoly biztonsági problémákat vet fel, ugyanis szervezett bűnöző csoportok arra használják a helyzetet, hogy embereket csempésszenek Európába. Hozzátette: a számítógépes bűnözés elleni harc jegyében az Europol az elmúlt hetekben csaknem 700 gyermekpornográfiával gyanúsítható elkövetőt azonosított, így több mint 200 gyermeket mentettek meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást