eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Gulyás Gergely: A Kúria elnöke is Baka András lenne

A Kúria a Legfelsőbb Bíróság jogutóda lesz, az átnevezett testületet pedig továbbra is Baka András vezeti majd - mondta az InfoRádiónak az alkotmányozásban aktívan részt vevő Gulyás Gergely. A fideszes politikus arról is beszélt, hogy az alaptörvény jelenlegi tervezete szerint nem bővülne az államfőnek az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó jogköre.

Az új alaptörvény tervezete szerint a Legfelsőbb Bíróságot a jövőben Kúriának neveznék, a fideszes Gulyás Gergely szerint pedig a névcsere nem jár további változásokkal: a Kúria az LB jogutóda lenne, annak elnöke pedig Baka András maradna.

A politikus az InfoRádiónak arról is beszélt: nem tud arról, hogy az ügyészségek kritizálták volna azt a tervezett változtatást, amely szerint - a bírák mellett - nekik is vissza kellene vonulniuk a 62 éves nyugdíjkorhatár betöltésekor.

Az erről szóló javaslatot hétfőn egy ellenszavazat mellett támogatta a Fidesz-KDNP frakciószövetség. Az ülés után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a bírákra vonatkozó döntésről indoklásul közölte: minden esetben az általános öregségi nyugdíjkorhatárt szeretnék érvényesíteni, így például a polgármestereket, az országgyűlési képviselőket, az ügyészeket érintően is. A kivételek között említette az alkotmánybírákat, akik - a szabályozási szándék szerint - 45-től 70 éves korukig tölthetnék be tisztségüket.

Gulyás Gergely erről szólva közölte: a szabály, ha ebben a formában lép életbe január elsején, 228 bírót, az állomány hét százalékát érinti majd, ez a létszám pedig a már most is bírósági titkárként dolgozók köréből pótolható. Az ügyészekre vonatkozó adatokról állami nyilvántatás nincsen - fűzte hozzá.

A politikus elmondta azt is, hogy megfontolták azt a Cservák Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi, alkotmányossági és közigazgatási hivatalának vezetője által tett javaslatot, amely szerint az államfő bizonyos demokratikus válsághelyzetek esetén feloszlathatná a parlamentet. Úgy találták azonban, hogy az alkotmány jelenlegi tervezetében szereplő, erre vonatkozó köztársasági elnöki jogosítványok megfelelőek, azok körét nem kívánják bővíteni.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×