Matolcsy: Magyarország tartja a strukturális deficit-csökkentő pályát

Infostart
2011. április 13. 15:04
Jövőre 3,5 százalékos, majd 3-4 százalékos, illetve alternatív 4-6 százalékos gazdasági növekedéssel készül a benyújtandó új konvergenciaprogram, s mindkét esetben Magyarország tartja a strukturális deficit csökkentő pályát - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy folytatódnak a most már hivatalos tárgyalások a bankszövetséggel a lakáshitelesek megsegítéséről.

A kormány a konvergenciaprogramban két növekedési pályával számol. Az idei 3 és fél százalékos gazdasági növekedés után, a konzervatívabb verzió szerint 2013-14-re a gazdasági növekedés a 3-4 százalékos sávba emelkedik, míg az optimistább verzió 4-6 százalékos emelkedéssel számol.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország mindkét esetben tartja a strukturális deficit csökkentő pályát, idén az államháztartási mérleg 2 százalékos többlettel zár, de ezt az államadósság csökkentésére fordítják, jövőre 2,5 százalék, majd 2,2 százalék lesz a hiány. Matolcsy György elmondta azt is, hogy az infláció tekintetében a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az infláció 3 százalékra.

A miniszterelnök szóvivője beszámolt arról, hogy a kormány felhatalmazta a nemzetgazdasági minisztert a Bankszövetséggel lefolytatandó tárgyalásra és megállapodásra a lakáshitelesek megsegítése érdekében, illetve a kis- és középvállalkozások finanszírozásának ösztönzéséért. Szijjártó Péter közölte: a szakértői egyeztetések lezárultak, most a hivatalos tárgyalások kezdődnek és reményeik szerint ezek június végéig lezárulnak. A szóvivő hangsúlyozta: a megegyezés feltételei ugyanazok, mint eddig.

A miniszterelnöki szóvivő elmondta: továbbra is kiemelt cél marad a lakáshoz jutás támogatása, illetve a lakosság hosszú távú megtakarításainak ösztönzése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Panulin Ildikó összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást