eur:
394.56
usd:
370.56
bux:
65463.05
2024. április 23. kedd Béla

Ezért tűnhetnek el idén a last minute utak a kínálatból

Foglalja le időben a nyaralás, mert az arab világ lázadásai miatt kevesebb helyszínre sokkal több ember jut, mint tavaly. Emiatt akár el is tűnhetnek a last minute lehetőségek - figyelmeztetett az Online Utazásszervezők Szövetsége. És mivel az irodák bevezették a kerozin-pótdíjat, még drágulnak is az utazások - mondta el az InfoRádiónak a szervezet alapítója.

Nem csak a magyarok pályáznak az Európa környékén található nyaralóhelyekre, hanem a franciától kezdve egészen az oroszokig sokan mások is - mondta az InfoRádióban Geri Károly. Úgy tűnik azonban, hogy két, rengeteg nyaralót fogadni képes vidék, Egyiptom és Tunézia kiesik a kínálatból, és az utazók is elpártoltak ezektől a helyektől - fűzte hozzá
az Online Utazásszervezők Szövetségének alapítója.

Már most látszik, hogy a török és a görög tengerpartokon komoly küzdelem zajlik a helyekért, és az árak is nagyon megemelkedtek. Amikor januárban elkezdődtek a lázadások Észak-Afrikában, akkor a törökországi szálláshelyek drasztikusan növelték a díjaikat. Március végéig nagyjából huszonöt-harminc százalék körüli áremelkedésről számoltak be az utazásszervezők - jelezte Geri Károly.

A szakember arra emlékeztetett, hogy az eddigi toplistákon mindig szerepelt Tunézia és Egyiptom. Most viszont olyan helyszínek is bekerültek a legjobb öt közé, amelyekre eddig még soha nem volt példa. Ilyen például Spanyolország, és azon belül is Mallorca, amely nem tekinthető olcsó úti célnak, sőt, inkább az elegáns, nagy presztízsű nyaralóhelyek egyike Európában. Azonban nincs mit tenni, ezeken a vidékeken kell helyet keresni azoknak, akik nyaralni akarnak. De amiatt is drágulnak az utak, mert az összes utazásszervező egy időben vezetett be alkalmanként hat és fél-hétezer forintos kerozin pótdíjat vezetett be - tette hozzá a szakértő.

Geri Károly azt tanácsolta, hogy időben gondolkodjanak a nyaralni vágyók, mert ennek nagy szerepe lehet az idén, hiszen várhatóan nagyon hamar betelnek a helyek. Így pedig a nyári főszezonra egyszerűen nem lesz mit árulniuk az utazásszervezőknek.

A last minute utakat azért szeretik a nyaralók, mert szabadságot ad az utazás időpontjának megválasztásának szempontjából, és ezt a szabadságot pénzre tudják váltani. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha maradnak helyek a repülőjáratokon és a szálláshelyeken. Az utazásszervezők attól tartanak, hogy idén ez a lehetőség elmarad - vélekedett Geri Károly.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×