Bajnai Gordon: Az unió messze van még attól, ahol lenni szeretne

Infostart
2011. április 13. 10:00
Még nem lábalt ki a válságból az Európai Unió, ráadásul új kihívással is szembe kell néznie: a limitált szuverenitás tényével - jelentette ki egy konferencián Bajnai Gordon. A volt kormányfő szerint az uniós integráció "félszívvel végzett, félig végiggondolt és félbehagyott program, amelyet a választóknak is csak félig magyaráztak el".

A globális válság felerősítette az Európai Unió szerkezeti hiányosságait és gazdasági versenyképességi problémáit, és ráébresztette Európát arra, hogy nem lehet gazdasági-pénzügyi uniót létrehozni közös pénzügyi szabályok nélkül - fogalmazott Bajnai Gordon volt kormányfő a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány és a német Bertelsmann Alapítvány konferenciáján.

Hozzátette: az uniós integráció "félszívvel végzett, félig végiggondolt és félbehagyott program, amelyet a választóknak is csak félig magyaráztak el".

Bajnai Gordon úgy véli: ez a tény veszélyezteti az eurót és az uniót is, és ezt az európai vezetők is felismerték, ezért fogadták el márciusban az Euró-plusz paktumot, és ezért küzd a soros magyar elnökség a gazdasági kormányzáshoz szükséges 6-os jogszabálycsomag elfogadtatásáért.

Bajnai Gordon leszögezte: szerinte az EU messze van még attól, ahol lenni szeretne. Mint mondta: nem világos, hogy a versenyképességi paktum mit jelent a gyakorlatban, és kétséges az is, hogy az ebben foglalt szankciók kellő visszatartó erővel rendelkeznek-e majd. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem csatlkozott a paktumhoz megjegyezte: ő úgy látja, jobb egy klubon belül lenni, mint kívülről figyelni, mi történik.

A volt miniszterelnök szerint Európának szembe kell néznie egy eddig sosem tárgyalt, de fenyegető problémával. Mint mondta: az államok nemzeti szuverenitásuk egyre nagyobb részéről mondanak le a közös gazdasági kormányzás érdekében. Így kettős felelősség jön létre: a vezetők egyrészt tartoznak a választóiknak, másrészt hűeknek kell lenniük a nemzetközi szerződésekhez. "A demokratikus legitimáció új formáira van szükség uniós szinten" - hangoztatta Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök szerint az adósságcsökkentés és a strukturális reformok olyan folyamatok, amelyet a választók - idézem - gyűlölnek, így komoly politikai kockázatokkal járnak az európai vezetők számára. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt idézve Bajnai Gordon rámutatott: az uniós tagállamok vezetői mind tudják, hogy mit kellene tenniük, azt azonban nem, hogy miként győzhetnek a következő választáson, ha meg is teszik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást