A számítógépes bűnözés egyre szervezettebbé válik

Infostart
2011. április 13. 19:54
A számítógépes bűnözés egyre szervezettebbé válik, az Európai Uniónak is lépést kell tartania a technológiai fejlődéssel - hangzott el az uniós Bel- és Igazságügyi Tanács e témában tartott konferenciáján.

 2001. novemberében írták alá az úgynevezett Budapesti Konvenciót, amely az első jogi eszköz volt a számítógépes bűnözés elleni küzdelemben. Az egyezmény ma is aktuális, 30 ország már ratifikálta, további 17 aláírta - mondta az uniós bel- és igazságügyi miniszterek számítógépes bűncselekmények elleni harc témájában rendezett konferenciája után Navracsics Tibor.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: szerdán a miniszterek luxemburgi találkozójukon foglalkoztak a kiberbűnözés elleni irányelv tervezetével, amely reményei szerint a soros magyar elnökség végére - tanácsi szinten - elkészülhet.

Cecilia Malmström bel-és igazságügyi biztos szerint a számítógépes bűnözés egyre szervezettebbé válik, az Európai Bizottság nemrég az egyik legnagyobb fenyegetésnek minősítette.
Hozzátette: a kiberbűnözés elleni harcban az uniós tagállamoknak, az európai intézményeknek valamint az Egyesült Államoknak össze kell fogniuk, hogy minél több és minél pontosabb információ jusson el az érintettekhez. A biztos kijelentette: azon dolgoznak, hogy 2013-ig létrejöjjön az Európai Kiberbűnözés Elleni Központ.

Pintér Sándor belügyminiszter kiemelte az Egyesült Államokkal és a civil szervezetekkel való együttműködést. Az elsőt azért, mert véleménye szerint így gyorsabbá válhat az ilyen bűncselekmények felismerése, a civil szervezetek szerepét pedig azért, mert ők jellemzően hamarabb felismerik az új módszereket, mint a rendészeti szervek.

Kérdésre válaszolva Pintér Sándor elmondta: nem tervezik a regisztrációs kötelezettség illetve a szerver-üzemeltetés szabályainak a szigorítását. Úgy fogalmazott: elvárják és remélik viszont, hogy a civil szervezeteknél működni fog az önszabályozás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást