Szocialista javaslatok a devizahitelesek megsegítésére

InfoRádió / MTI
2011. április 12. 17:23
Ötpontos javaslatcsomagot készített az MSZP arról, miként segítene a devizahiteleseken az ellenzéki párt. A szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján egyebek mellett egy törvényjavaslatot is ismertetett.

Az MSZP követeli, hogy a kormány hozza létre azt az állami eszközkezelőt, amely a nem menthető adósok lakásait megveszi, azokat átadja az önkormányzatoknak, és a lakások így szociális bérlakásokká alakulnak - közölte Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője.

Kiemelte: 115-120 ezer olyan család van, amelynek kilencven napon túl lejárt a tartozása. Az állami eszközkezelő létrehozása és elindítása szerinte 25-30 milliárd forintot igényelne.

Szekeres Imre elmondta: a szocialista párt javasolja, hogy a teljesen ellehetetlenült családok állami bérlakást kaphassanak. Azon családok számára, amelyek még fizetőképesek, azonban a megemelkedett törlesztőrészleteket már nem tudják finanszírozni, egy a bankok által létrehozott közös ingatlanalap szülessen meg, ahol a tulajdonjog változna egyfajta piaci bérleti díjjá.

Az MSZP azt is javasolja, hogy a kormány szűrje ki az árfolyamváltozás kockázatát. Egy a törlesztés szempontjából korlátos sávban tartsák az árfolyamváltozást, a nagyobb kilengések hatásait pedig egy függő számlán vezessék.

Az MSZP szerint törvénybe kellene iktatni a természetes személyek adósságrendezésének eljárási szabályait, komplex módon segítve a devizahitellel rendelkező adósokat. A párt ezt a törvényjavaslatot megalkotta, és benyújtja az Országgyűlésnek.

Szekeres Imre az alkotmányozást érintő kérdésre válaszolva közölte, hogy az MSZP nem támogatja a bírói szolgálati jogviszony korhatárának leszállítását. Szerinte továbbra is szükség van a tapasztalt bírákra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást