Politikai tisztogatástól tartanak a bírók

Infostart
2011. április 12. 08:20
A bírói kar elleni súlyos politikai támadást sem zárhatja ki a független elemzés a bírók nyugdíjkorhatárának leszállítása miatt - írta a miniszterelnöknek címzett nyílt levelében a legfelsőbb bíróság elnöke. Tegnap szavazták meg azt a módosító indítványt, amely a jelenlegi 70 helyett 62 évesen - vagyis a nyugdíjkorhatár elérésekor nyugdíjba küldi a bírókat. Lázár János a politikai tisztogatás vádját megalapozatlannak tartja.

Megalázónak tartja a bírói korhatár leszállítását a legfelsőbb bíróság elnöke. Baka András szerint szakmailag nem indokolható a lépés. Szerinte elhúzódhatnak a jogviták, ez a jogbizonytalanságot növeli - derül ki a tegnap, a miniszterelnöknek írt leveléből.

Múlt héten a bírósági vezetők már írtak levelet a közjogi méltóságoknak és a parlamenti képviselőknek, amelyben aggályosnak találták a lépést. Jövő év végére ugyanis az új szabály miatt a bírói kar tíz százalékának nyugdíjba kell mennie, ez szerintük az ítélkezésben is okozhat bonyodalmat.

A Fidesz frakcióvezetője a szavazás előtt azt mondta, úgy véli, a bírói kar elég felkészült, és megbirkózik az akadályokkal.

Korábban még úgy volt, a KDNP külön szavazást kér az erről szóló módosító javaslatról, azonban később elállt ettől. Harrach Péter a HírTv-nek azt mondta, a KDNP alkalmazkodni fog a nagyobbik kormánypárt elképzeléséhez, mint ahogy a Fidesz például, alkalmazkodik a tanítás szabadsága körül kibontakozott vitában a KDNP álláspontjához.

Lázár János a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatón ezt nem kommentálta, csak azt mondta, hogy a KDNP nem kért külön szavazást egy módosítóról sem.

Baka András hétfői levele szerint, míg a korábbi időszak kormányzata nyíltan az ítélkezés jobboldali elfogultságát bírálta, az elmúlt két hónapban a jobboldali média egy része a volt diktatúra bíráiról beszél, és eltávolításukat egyre hangosabban követeli.

Baka András szerint az idősebb bírákra vonatkozó, és szakmai célokkal ellentétes javaslat is ebbe a folyamatba illeszthető, és a független elemzés nem zárhatja ki a bírói kar ellen irányuló súlyos politikai támadást sem.

A politikai elfogultság vádját visszautasítja Baka András. Leszögezi: a bírói karban már régóta nincs '56-os vérbíró.

Baka András kifogásolta azt is, hogy a korhatár leszállításáról, annak jogszerűségéről, következményeiről, politikai vita alig, szakmai vita pedig egyáltalán nem volt.

A szavazás előtt tartott sajtótájékoztatón a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János állította: a politikai tisztogatás vádja megalapozatlan. "Arról van szó, hogy mindenkire az általános nyugdíjszabályok vonatkozzanak" - fogalmazott.

Lázár János elmondta, hogy az ügyészekre vonatkozó elképzelést a zárószavazás előtt nyújtják be.

Az általános korhatár alól két kivétel van. Az egyik a nőkre vonatkozik, a másik az alkotmánybírókra. Utóbbiak továbbra is 70 éves korukig maradhatnak, de csak 45 éves kortól lehet valakiből alkotmánybíró - mondta Lázár János.

Az InfoRádió megkereste a legfőbb ügyészséget, ott azonban egyelőre nem kommentálták a bejelentést. A bírókra vonatkozó parlamenti szavazás után megkerestük Baka András szóvivőjét is, de ő sem kommentálta a döntést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást