eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Sok a tévhit a szervátültetés körül

Több százezren alkalmasak donornak, mégis ezer ember vár életmentő szervátültetésre - mondta az InfoRádiónak a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumának elnöke a témában rendezett vecsési konferencia szünetében.

Sokan félnek a transzplantációtól, és nem is nagyon tudják, milyen kivizsgálások várnak rájuk. Hosszú ideig tartanak ezek a vizsgálatok, és mire az utolsó is megvan, az először elvégzett lehet, hogy már érvényét veszti - vázolta a bonyolult helyzetet a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki hozzátette: a dialízis állomásra sok olyan beteg tér vissza, akiknél nem sikerült a transzplantáció, ők elijeszthetik a többi beteget a szervátültetéstől.

Szalamanov Zsuzsa szerint a feltételezett donorok részéről is rendkívül sok a kérdés, amelyek gyakran megválaszolatlanok, ezért maradnak a tévhitek és a félelmek. Hangsúlyozta: csak olyan élő emberből távolítják el a vesét, aki nagyon alapos kivizsgáláson megy keresztül és teljes mértékben egészséges.

A két vese, hasnyálmirigy, tüdő, szív és máj - ha a halottból kivehető szerveket is számoljuk, akkor ezek a transzplantálható szervek, vagyis egy szervdonor akár hat másik ember életét hosszabbíthatja vagy mentheti meg.

Ha valaki az életében még nem tett tiltakozó nyilatkozatot arról, hogy halála után nem ajánlja fel szerveit, akkor potenciális donornak számít - emelte ki Szalamanov Zsuzsa, aki hozzátette: a hozzátartozóknak nincs joguk megtiltani a transzplantációt, csak kiskorú esetében. Jelenleg egyébként ezren várnak új szervre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×