Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sok a tévhit a szervátültetés körül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több százezren alkalmasak donornak, mégis ezer ember vár életmentő szervátültetésre - mondta az InfoRádiónak a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumának elnöke a témában rendezett vecsési konferencia szünetében.

Sokan félnek a transzplantációtól, és nem is nagyon tudják, milyen kivizsgálások várnak rájuk. Hosszú ideig tartanak ezek a vizsgálatok, és mire az utolsó is megvan, az először elvégzett lehet, hogy már érvényét veszti - vázolta a bonyolult helyzetet a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki hozzátette: a dialízis állomásra sok olyan beteg tér vissza, akiknél nem sikerült a transzplantáció, ők elijeszthetik a többi beteget a szervátültetéstől.

Szalamanov Zsuzsa szerint a feltételezett donorok részéről is rendkívül sok a kérdés, amelyek gyakran megválaszolatlanok, ezért maradnak a tévhitek és a félelmek. Hangsúlyozta: csak olyan élő emberből távolítják el a vesét, aki nagyon alapos kivizsgáláson megy keresztül és teljes mértékben egészséges.

A két vese, hasnyálmirigy, tüdő, szív és máj - ha a halottból kivehető szerveket is számoljuk, akkor ezek a transzplantálható szervek, vagyis egy szervdonor akár hat másik ember életét hosszabbíthatja vagy mentheti meg.

Ha valaki az életében még nem tett tiltakozó nyilatkozatot arról, hogy halála után nem ajánlja fel szerveit, akkor potenciális donornak számít - emelte ki Szalamanov Zsuzsa, aki hozzátette: a hozzátartozóknak nincs joguk megtiltani a transzplantációt, csak kiskorú esetében. Jelenleg egyébként ezren várnak új szervre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt