Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem "hígulhat fel" a romastratégia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kemény küzdelem eredménye a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszeréről kidolgozott európai bizottsági koncepció, és bár sokan megkísérlik majd "felhígítani" a stratégiát, ezt nem szabad hagyni - mondta Viviane Reding uniós biztos, a bizottság alelnöke pénteken Budapesten. Andor László uniós biztos szerint alapvetően a tagállamok felelőssége a romák integrációjának megvalósítása, de az Európai Bizottság kész minden támogatást megadni ehhez.

Az V. Európai Roma Platform második napján a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos kijelentette: minden tagállamnak ki kell dolgoznia a nemzeti romastratégiáját. Ugyan néhány ország nem szívesen ismeri be, hogy élnek romák a területén, pedig minden uniós tagállamban vannak romák - hangoztatta.

Azt mondta: a tagállamoknak és az uniónak egyesíteniük kell erőiket, hogy felléphessenek a romák diszkriminációja ellen.

Andor László a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos hangsúlyozta: az eredmények nyilvánvalóan nem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek, de minél előbb el kell kezdeni a munkát.

Ezért a bizottság kéri a tagállamokat, hogy az év végéig dolgozzák ki nemzeti romastratégiáikat, ami fontos, de csak az első lépés a romák integrációjáért - tette hozzá.

A biztos szerint az uniós EU2020 versenyképességi stratégiával sincs összhangban, hogy romák millióit zárják ki a társadalmi-gazdasági életből.